Volledig scherm
© Archieffoto Gemeente Gouda

Gouda: we krijgen te weinig geld van het rijk

252,6 miljoen euro krijgt de gemeente Gouda volgend jaar binnen, en bijna net zo veel geeft ze weer uit, 252,1 miljoen euro.

De Goudse begroting is voor meer jaren sluitend, maar er zijn zorgen over de toekomst. Volgens wethouder Jan de Laat (financiën, Gouda Positief) zijn de marges namelijk beperkt.

Verreweg het meeste geld (173 miljoen euro) krijgt de gemeente van het rijk, zo bleek gisteren bij de presentatie van de begroting. Aan ozb komt 14,2 miljoen binnen, aan afvalstoffenheffing 9,5 miljoen euro. Aan de uitgavenkant zijn de uitkeringen (47,3 miljoen euro) en stedelijk beheer (45,6 miljoen euro) de grootste kostenposten. Aan zorg is de gemeente in 2018 38,6 miljoen kwijt.

Tekst loopt door onder afbeelding

Volledig scherm
© Gemeente Gouda

B en w vinden dat ze structureel te weinig geld van het rijk krijgen en daarom wordt er goed naar de uitgaven gekeken. De gemeente heeft meer geld nodig voor bijvoorbeeld de jeugdzorg en bijstandsuitkeringen. Daarnaast gaat de uitkering voor de slappe bodem mogelijk omlaag.

Rijksbijdrage voor zorg loopt terug

Wethouder Corine Dijkstra (ChristenUnie): ,,De komende jaren gaan we 20 procent terug in de zorgbijdrage die we van het rijk krijgen. De eerste jaren kan dat nog opgevangen worden uit reserves, daarna niet meer.’’ De Laat: ,,Het college vindt goede zorg belangrijk, maar dit laat onverlet de noodzaak de kosten terug te brengen.’’

Geld hoopt Gouda te halen uit het efficiënter aanbesteden van zorg door met minder aanbieders in zee te gaan en het afschalen van zorg voor mensen die het niet echt nodig hebben. Ook denkt ze door een beter contract met Cyclus minder geld kwijt te zijn aan het ophalen van afval. Daarnaast wil de gemeente zich extra inspannen om het aantal mensen in de bijstand te verkleinen zodat ze minder uitkeringen hoeft te verstrekken.

Bijstand

Wethouder Rogier Tetteroo (PvdA): ,,Er zijn zo’n 2000 mensen met een uitkering, daarvan zitten er 1200 tot 1300 langdurig in de bijstand. We gaan monitoren welke maatregelen het meest effectief zijn om hen weer aan het werk te helpen, maar we worden ook scherper aan de poort. We gaan terugduwen als te gemakkelijk om een uitkering wordt gevraagd. Maar we hanteren niet alleen de stok, ook de wortel. We gaan in februari beginnen om mensen in de bijstand met ondernemingszin de mogelijkheid te geven een bedrijf te starten.’’

Extra geld wordt vrijgemaakt voor korte- en lange termijnacties om het aantal woninginbraken terug te dringen en om de chaos van het fietsparkeren aan te pakken. Ook voor de bouw van een sporthal naast het Groenhovenbad en de komst van een buurtservicecentrum op de Lekkenburg.

In samenwerking met indebuurt Gouda