Volledig scherm
Foto ter illustratie © Lars Smook

Besluit snelfietsroute Gouda-Rotterdam uitgesteld na zorgen in Moordrecht

De besluitvorming over het tracé van de snelfietsroute van Gouda naar Rotterdam wordt uitgesteld tot eind dit jaar. Dat laten burgemeester en wethouders van Zuidplas weten. Aanleiding is de bezorgdheid onder inwoners van Moordrecht over het stuk door hun dorp. Ze vrezen overlast en verkeersonveilige situaties.

Het college van Zuidplas wil nu die route samen met inwoners opnieuw bekijken. Het voorkeurstracé wordt opnieuw afgewogen tegen mogelijke alternatieven. ,,Daarvoor is extra tijd nodig”, stelt het college. 

Zuidplas gaat voor inwoners een vraag en antwoord-pagina maken op de gemeentelijke website. Daarop moeten zoveel mogelijk vragen worden beantwoord die op de inloopavond zijn gesteld.

De snelfietsroute F20 is een initiatief van de provincie en is bedoeld als alternatief voor automobilisten. Zij worden verleid om uit hun auto te stappen en vaker op de fiets naar hun werk te gaan. De A20 tussen Rotterdam en Gouda en de omliggende provinciale wegen lopen regelmatig vast door filevorming.

De route moet met name een goed alternatief gaan vormen voor automobilisten die relatief korte afstanden afleggen. Ook kan vanaf de snelfietsroute makkelijk worden overgestapt op het openbaar vervoer, als fietsers verder moeten reizen.

Najaar

Zuidplas heeft zich net als haar buurgemeenten positief uitgesproken over het realiseren van een snelfietsroute F20 Gouda - Rotterdam. De betrokken gemeenten beslissen onafhankelijk van elkaar over het voorkeurstracé. In Gouda en Capelle aan den IJssel zijn de colleges van b en w al akkoord.

Voor het deel van de snelfietsroute door Zuidplas, neemt het college dit najaar een besluit over de komst. De gemeenteraad besluit dan in november over het beschikbaar stellen van het deel van de financiering dat betaald wordt door de gemeente. 

Als dat een positief besluit is, starten de werkzaamheden vanaf 2020 en kan de snelfietsroute in 2021 in gebruik worden genomen.

In samenwerking met indebuurt Gouda