Volledig scherm
PREMIUM
Danique Jansen kijkt in een kinderboek. © Pim Mul

Betalen per maand moet drempel verlagen, hoopt Goudse bibliotheek

De bibliotheek in Gouda gaat voor volwassen leners betalen per maand introduceren. Dat moet de drempel om lid te worden of te blijven verlagen.

Quote

We gaan beter vragen waarom mensen geen lid zijn en beter uitleggen wat we te bieden hebben

Erna Staal

Minstens de helft van alle ruim 70.000 Gouwenaars zou lid moeten zijn van de bibliotheek. Dat niet alle kinderen in de stad al lid zijn, vindt directeur Erna Staal zelfs onbegrijpelijk. Voor hen is het lidmaatschap immers gratis. Met deze en andere maatregelen wil directeur Erna Staal de leesvaardigheid onder Gouwenaars bevorderen, het aantal leden verhogen en het aantal afhakers verminderen.

Dat veel jongeren afhaken zo gauw ze 18 jaar worden, omdat ze dan moeten betalen, zou niet moeten, zegt Staal ,,We denken dat ze stoppen, omdat ze schrikken van het jaarbedrag (26,25 euro, red.), terwijl we jongeren tot 25 jaar al 50 procent korting geven op het tarief voor volwassenen (52,50 euro). Velen betalen een tientje per maand voor Spotify, dan is 3 euro per maand voor de bibliotheek toch niet te veel. Dat is één drankje op het terras. Met een maandlidmaatschap zien jongeren beter dat de prijs echt best meevalt. Het verlaagt de drempel.’’ De maandabonnementen zijn er ook voor mensen van boven de 25. Die betalen 5,25 per maand.

In samenwerking met indebuurt Gouda