Volledig scherm
Bewoners van het Vogelplein. Zij vreesden dat hun funderingspalen rot zijn. © Sandra Zeilstra

Bewoners Vogelbuurt halen opgelucht adem: toch geen schade aan fundering

Twaalf huiseigenaren in de Vogelbuurt kunnen opgelucht ademhalen. Anders dan eerst gevreesd is er niets mis met de fundering onder hun huis. Hen wacht dus geen rekening van tienduizenden euro’s.

Dat blijkt uit funderingsonderzoek dat de bewoners hebben laten uitvoeren, zegt een van hen, Esther Bikker. Van de gemeente kregen zij begin februari het dringende advies om onderzoek te laten doen naar de staat van hun fundering. Als zou blijken dat de fundering in dusdanig slechte staat is dat die bronbemaling en graafwerkzaamheden niet aan kan, moesten zij kostbare aanpassingen doen terwijl zij daar geen geld voor hebben.

Satellietbeelden gaven de gemeente Gouda een indicatie dat er bij sommige panden in de Vogelbuurt iets aan de hand was met de fundering. De beelden toonden beweging in het dak. Bikker: ,,Een lintvoegmeting liet wel een lichte golfbeweging in de voegen zien. Dus heeft er in het verleden of recent wel beweging gezeten in het huizenblok. Maar de oorzaak is waarschijnlijk de slappe bodem, en niet de staat van de fundering. De satellietbeelden zijn dus geen goede indicatie en gaven alleen maar onrust.”

zware vrachtwagens

De conclusie van het onderzoeksbureau is een momentopname, dus dat houdt een kleine slag om de arm. De komende jaren blijven de bewoners daarom meten. ,,Er is wel gezegd dat het een risico is als zware vrachtwagens door de straat rijden”, zegt Bikker. ,,Het is positief dat de gemeente, als zij aan de riolering werkt, de druk op de bodem verlicht door met ander materiaal dan zand te werken.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda