Volledig scherm
Huis in Gouderak, foto ter illustratie © Pim Mul

Bewoners willen meepraten over uitbreiding Gouderak

Inwoners van Gouderak willen graag meepraten over nieuwbouw aan de oostkant van hun dorp. Wethouder Leon de Wit (VGBK) van Krimpenerwaard maant tot geduld.

Meerdere bewoners hebben zich reeds tot de gemeente gewend. De fracties van Gemeente Belang Krimpenerwaard (VGBK) en Waard18 pleiten voor het in het leven roepen van een werkgroep met daarin een afvaardiging van alle belanghebbenden om zo de ideeën te inventariseren.

Planontwikkeling begint net

Quote

Wij zijn tegen een uitbrei­ding die voorbij­gaat aan belangrij­ke landschap­pe­lij­ke, cultuurhis­to­ri­sche en ecologi­sche waarden

Raymond Ernst, Woordvoerder namens 40 huishoudens

De Wit wil daar vooralsnog niets van weten. ,,Het is goed om te zien dat er zo veel energie in dit dorp zit. Wij staan echter pas aan het begin van de planontwikkeling. Uiteraard volgt er een uitgebreid participatieproces, maar wij willen in dit vroege stadium geen verwachtingen scheppen die wij niet kunnen waarmaken.”

Een groep inwoners, die zich heeft verenigd onder de naam Levend Gouderak, hoopt op de bouw van betaalbare woningen voor gezinnen en starters. Dit om verdere verpaupering tegen te gaan en om de leefbaarheid te behouden. Scholen, verenigingen en winkels staan volgens hen flink onder druk.

De raad heeft ingestemd met het beschikbaar stellen van 50.000 euro. Met dit bedrag wil het college van b en w eerst ruim een half jaar de tijd nemen om de mogelijkheden van de uitbreiding in kaart te brengen. Pro Krimpenerwaard en Dierbaar Krimpenerwaard stemden tegen. Zij maken zich zorgen over de aantasting van de groene buffer rondom het IJsseldorpje.

Een aantal inwoners is het daarmee eens. ,,Wij zijn niet per definitie tegen uitbreiding van Gouderak, maar wel tegen een uitbreiding die voorbijgaat aan belangrijke landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden”, zegt Raymond Ernst namens ruim veertig huishoudens in de straten Dotterlei, Pijlkruid, Weegbree, Dorpsstraat en het Middelblok.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda