Volledig scherm
Lammetjes geboren bij kinderboerderij Dierendal © RV

Bezuinigingen op Dierenboerderij Waddinxveen gaan niet door

De ingrijpende bezuinigingen op kinderboerderij Dierendal en Stichting Vonk (kunst en cultuur) in Waddinxveen gaan niet door. Raadsfracties hebben aangekondigd in de begrotingsvergadering van 13 november een streep te zullen halen door deze voorstellen van het college, die voor veel onrust hebben gezorgd.

Dierendal hoeft geen 31.000 euro te missen voor het betalen van de beheerder en Vonk krijgt niet te maken met een tot 100.000 euro oplopende subsidiekorting. ,,De raad heeft daarvoor alle sleutels’’, erkent wethouder Hannie van der Wal (D66, financiën). ,,Dit soort bezuinigingen gaan mij ook ontzettend aan het hart.’’ Maar volgens haar had ze bij het opstellen van de begroting geen andere keus, omdat de raad eerder had besloten dat de onroerende zaakbelasting (ozb) alleen met het inflatiepercentage van 1,5 procent mocht stijgen. 

Meer aandacht voor kunst en cultuur 

Volgens de raad kunnen de kortingen op Dierendal en Vonk worden teruggedraaid, omdat de rijksuitkeringen achteraf meevallen. ,,Ik snap niets van de bezuiniging op Vonk, terwijl de coalitie juist meer aandacht wil voor kunst en cultuur’’, stelt Martijn Kortleven (Protestantse Combinatie Waddinxveen). Bastienne Prins-van den Boomgaard (CDA) spreekt van een onmisbare basisvoorziening. Voorafgaand aan de urenlange vergadering heeft onder anderen bestuurslid Dieuwke Mulder van Dierendal tegen de bezuinigingen geprotesteerd. ,,Zonder beheerder kan en mag de kinderboerderij, een ontmoetingsplek voor heel het dorp, niet openblijven’’, waarschuwt ze. 

Wat ook niet doorgaat, is de verdubbeling van de toeristenbelasting van 0,50 euro naar één euro per persoon per nacht om 17.000 euro op te halen. Die verhoging wordt nu beperkt tot 25 procent. 

In samenwerking met indebuurt Gouda