Volledig scherm
PREMIUM
Heinz Ess - gezeten op een replica van de Mae West-sofa van Salvador Dali - heeft een collectie van 1900 Bijbelse tekeningen, litho's en gravures, waarvan een deel te zien is in de Gouwekerk. © Pim Mul

Bijbelse kunst uit een flinke privécollectie in Gouwekerk

Uit & ThuisIn de Goudse Gouwekerk is vanaf vandaag de pop-upexpositie Bible Art, van Chagal tot Dalí te zien met 250 werken van Chagal, Dali, maar ook Doré, Engelman en Dix; allemaal uit de familieverzameling van een devote Duitser.

De engelen die zijn afgebeeld door Chagall verschillen enorm met de door Gottfried Engelman getekende engel die Jezus vlak voor zijn dood bijstaat. Het zijn juist die verschillen in kunststijlen die de expositie zo bijzonder maken, vindt de Duitse kunstverzamelaar Heinz Ess uit het Daleiden (vlak bij Luxemburg) die deze expositie deze week hoogstpersoonlijk kwam inrichten met allemaal werken uit zijn eigen privécollectie.

In de enorme Gouwekerk is het nogal gehorig. Terwijl werklieden de zwarte schotten klaarzetten om de tekeningen, litho's en gravures op te hangen, maakt de vrouw van de Duitse arts Heinz Ess pakketjes van bubbelplastic open. Het scheurende geluid van de tape klinkt tot in de verste uithoeken van het hoge kerkgebouw waar het licht prachtig naar binnen valt.

In samenwerking met indebuurt Gouda