Volledig scherm
Milo Schoenmaker, burgemeester van Gouda © Robin Utrecht

Bijdrage beveiligen woning

Mensen met een koopwoning in de meest inbraakgevoelige buurten van Gouda kunnen een flinke subsidie krijgen wanneer ze inbraakwerende maatregelen nemen. De gemeente vergoedt, tot een maximum van 250 euro, de helft van de aankoopkosten van degelijk hang- en sluitwerk.

Quote

Als de regeling zo succesvol is dat het geld zo op is, moeten we gaan nadenken over een vervolg

Milo Schoenmaker

De subsidieregeling, die op 1 juli ingaat,  is één van de acties van Gouda in een poging het aantal woninginbraken omlaag te brengen. In totaal is 100.000 euro beschikbaar voor de regeling. ,,De inbraakwerendheid van 400 woningen kan zo substantieel verbeterd worden'', aldus b en w.
Het geld is in eerste instantie bestemd voor koopwoningen in de hotspot-buurten Korte Akkeren Oud, Polderbuurt, Lustenbuurt, Slagenbuurt en Kort Haarlem. Wanneer er uit die buurten niet genoeg aanvragen komen, kunnen ook andere wijkbewoners de subsidie aanvragen. Is er dan nog geld over, dan kunnen alle bewoners van Gouda een beroep doen op de regeling.

Succesvol
,,Als de regeling zo succesvol is dat het geld zo op is, moeten we gaan nadenken over een vervolg'', zegt de Goudse burgemeester Milo Schoenmaker. Hij schat in dat er zeker animo voor zal zijn. ,,Je zou verwachten dat mensen in buurten waar veel wordt ingebroken gaan nadenken over de beveiliging van hun huis. En we hopen dat mensen die zien dat hun buren hun huis beveiligen, ook geïnspireerd raken.''

Quote

Elke woning die nu niet goed beveiligd is en straks wel, is een verbete­ring

Schoenmaker

Er zit één verplichting aan voor de bewoners. Het hang- en sluitwerk moet aangebracht worden door een bedrijf dat gecertificeerd is door het Politiekeurmerk Veilig Wonen. De gemeente gaat de subsidieregeling via folders, het huis-aan-huisblad en het wijkteam onder de aandacht brengen.
De regeling is niet bestemd voor mensen met een huurhuis. Die moeten zich volgens Schoenmaker melden bij hun corporatie. ,,Die kunnen de beveiliging van woningen ook planmatiger aanpakken.''
Het aantal woninginbraken in Gouda is hoog. Ondanks grote inzet van politie, gemeente en corporaties is het aantal inbraken vorig jaar nauwelijks gedaald. In totaal werd er 589 keer aangifte gedaan in 2015.
Bijzonder in Gouda is het grote aantal lokale daders en dat weinig burgers aangifte doen. ,,Elke woning die nu niet goed beveiligd is en straks wel, is een verbetering'', aldus Schoenmaker.

In samenwerking met indebuurt Gouda