Volledig scherm
Handhaver Rico van den Broek tussen de fietsen in het fietsdepot. Dit jaar zijn er 2297 verkeerd of te lange gestalde rijwielen naartoe gebracht. © Archieffoto Sandra Zeilstra

Bijna 2300 ‘foute’ fietsen afgevoerd naar Gouds depot

In Gouda zijn dit jaar al 2297 verkeerd of te lang gestalde fietsen bij vooral het station afgevoerd naar het fietsendepot van de gemeente aan de Goejanverwelledijk. Dat meldt een woordvoerster van het stadsbestuur op vragen van deze krant.

De gemeente treedt sinds begin dit jaar streng op tegen de eigenaren van fietsen die bij het station buiten de stallingen zijn geplaatst. De rijwielen  worden naar het depot aan de rand van de stad gebracht, waar de eigenaar voor 30 euro de fiets weer terug kan krijgen. 

Reden voor de strenge aanpak is volgens het stadsbestuur dat het straatbeeld door de vele verkeerd gestalde fietsen rommelig was. Ook werden rijwielen geplaatst op blindenpaden, waardoor gevaarlijke situaties ontstonden.

Weesfietsen

Sinds dit jaar worden bij het station ook fietsen verwijderd die langer dan twee weken onafgebroken in de stallingen staan (‘weesfietsen‘). Door deze - vaak kapotte - rijwielen weg te halen, ontstaat ruimte voor andere fietsen.

Veel fietsen die verkeerd waren gestald zijn voor 30 euro opgehaald door de eigenaar. Dat geldt echter niet voor de meeste ‘weesfietsen‘.

Winst

Volgens de gemeente worden de fietsen waarvoor zich binnen een maand niemand meldt verkocht, ingezet voor het goede doel of naar de schroothoop gebracht. Een deel van de fietsen gaat bijvoorbeeld naar kinderen van wie de ouders geen rijwiel kunnen betalen.

Het geld dat de gemeente krijgt voor de verkeerd of te lang gestalde fietsen wordt gebruikt voor het onderhoud van de fietsenstalling en het betalen van het personeel. De woordvoerster benadrukt dat er geen winst wordt gemaakt op het project.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda