Volledig scherm
Luchtfoto van Westergouwe in 2015. Uiteindelijk zal hier een hele nieuwbouwwijk verrijzen. © Nick de Jonge Skeyes

Bijzondere stage: belangen Gouda-West in kaart te brengen

De provincie Zuid-Holland is op zoek naar een stagiair die de belangen van Gouda-West in kaart gaat brengen. De provincie heeft hulp nodig, zo wordt eerlijk toegegeven in de vacaturetekst: 'Het ontbreekt de provincie aan overzicht'.

Quote

De Provincie Zuid-Hol­land heeft af en toe het gevoel alsof ze blind puzzelen

'De provincie Zuid-Holland heeft af en toe het gevoel alsof ze blind puzzelen. En in dat spel zijn sommige gemeenten heel bedreven. Ze lobbyen voor allerlei onderdelen van deze puzzel waarbij het ons aan overzicht ontbreekt om dat op een goede manier te kunnen beantwoorden.'

'Complexe situatie'
Een complexe situatie noemt de provincie de ontwikkelingen in Gouda West. De nieuwe woonwijk Westergouwe, een mogelijke containeroverslag op het Sluiseiland, de plannen voor wegen, een nieuw station en de leegstand in de binnenstad: allemaal ontwikkelingen die spelen in het gebied.

Volgens de vacaturetekst wordt de situatie in Gouda-West nog complexer doordat de N207 tussen Moordrechtboog en randweg Gouda een steeds drukkere route is geworden sinds de bouw van Westergouwe is gestart. Ook heeft de provincie Zuid-Holland geen geld gereserveerd voor verdere verbetering van de ontsluiting van de Zuidplas.

Quote

Natuurlijk verwachten we niet dat de afstudeer­der dit complexe probleem oplost

Het gaat om een samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland en het Kennislab voor Urbanisme. ,,Natuurlijk verwachten we niet dat de afstudeerder dit complexe probleem oplost, maar wel dat zij of hij door een frisse blik en gesprekken met alle stakeholders nieuwe inzichten biedt'', legt Jan-Willem Wesselink van Kennislab uit.

De stagiair wordt gevraagd uit te zoeken hoe de verschillende belangen in Gouda worden gewaardeerd en welke scenario's er zijn om tegenstellingen om te zetten in kansen.

Lees hier meer informatie.

In samenwerking met indebuurt Gouda