BlijNieuwsfestival in Gouda: ‘Hebben wij niet nodig!’

Video,,Ik ben al blij hoor. Daar heb ik geen festival voor nodig." Aan het woord is Anneke de Jong. De Hengelose is met haar vriendin een weekend in Gouda. Toevallig lopen ze de Agnietenkapel binnen, waar het BlijNieuwsfestival een half uur geleden geopend is. ,,Een grappig idee, maar wij hebben er niets te zoeken. Kom, we gaan een stroopwafel eten."

Een van de tientallen bezoekers van het BlijNieuwsfestival is mevrouw Veltenaar. Met een tevreden blik bekijkt ze de kookboeken op de deeltafel, die daar liggen om gratis meegenomen te kunnen worden. ,,Op de weg hier naartoe moesten we omrijden", vertelt ze. ,,We hoorden doffe knallen. Het leken wel schoten. Weet iemand wat er gebeurd is?" 

Als ze even later hoort dat er een auto te water geraakt is, slaakt ze een zucht van verlichting. ,,We zijn hier juist voor een opkikker, voor iets positiefs. Ik word blij van kleine dingen. Sinds kort wonen we hier in Gouda aan het water. Het lijkt wel of ik nu nog beter zie dat de natuur weer tot leven komt."

Die gedachte past precies in het straatje van BlijNieuws, dat sinds zijn oprichting op hun website en social-mediakanalen dagelijks een positief bericht plaatst als tegenhanger van het leed in de wereld. Zes jaar na de start hebben bijna 750.000 mensen de website wel eens bezocht. Meneer De Jong had tot voor kort nog nooit van BlijNieuws gehoord, maar de aankondiging in de krant bracht hem naar de Agnietenkapel. ,,Het woordje 'positief' trok me. Ik drink hier lekker een kopje koffie en dan gaan we door naar de supermarkt."

Helende klanken

Op het gratis festival kunnen de bezoekers canon zingen en een uitgave van het tijdschrift The Optimist meenemen. Op de deeltafel liggen glazen potjes met pompoenstekjes en er worden zonnebloemplantjes uitgedeeld. Buiten kun je je organen ontdoen van afvalstoffen door naar helende klanken te luisteren en kun je je kapotte mixer laten maken bij het Repair Café Gouda.

Maar vooral zijn er speeches. Veel speeches die stuk voor stuk draaien om positiviteit en blijheid. Tess Huijsmans, de kinderburgemeester van de stad, opende het festival met confettikanonnen. ,,Weet je, als iedereen iets kleins doet voor een ander, wordt delen vermenigvuldigen en wordt de wereld steeds een stukje mooier.”

Nederland staat dit jaar op de vijfde plaats in de lijst met gelukkigste landen ter wereld. Dit weekend verscheen het World Happiness Report 2019, een lijst waarvan de top 3 traditiegetrouw gedomineerd wordt door Scandinavische landen. 

Toch vindt initiator Arjan van der Veer, een van de oprichters van BlijNieuws, dat het nieuws in ons land te negatief is. ,,Ik hoor zo vaak om me heen dat ouderen de krant niet meer lezen, omdat ze er somber van worden. Al die berichten over inbraak en geweld kleuren je wereldbeeld op een negatieve manier. Dat is zonde, want er is zoveel moois en positiefs."

Nancy en Anja staan te twijfelen bij de ingang van de Agnietenkapel, maar iets weerhoudt ze om naar binnen te gaan. ,,Er is al genoeg blij nieuws", vinden de twee Reeuwijkse vriendinnen. ,,Ik snap de gedachte erachter, maar op Facebook en Instagram staan zoveel vrolijke, positieve berichten. Daar hebben wij geen festival voor nodig."

Volledig scherm
© Videostill

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Jeugdgevangenis, enkelband en werkstraf voor Goudse tieners die auto’s in brand staken
    PREMIUM
    rechtbank

    Jeugdgevan­ge­nis, enkelband en werkstraf voor Goudse tieners die auto’s in brand staken

    Jeugddetentie, scherp toezicht en een enkelband: de Haagse rechter heeft twee Goudse autobrandverdachten van 16 en 18 jaar gestraft voor brandstichting, verboden wapenbezit en diefstal. De rechter: ,,In Gouda heersten angst en onveiligheid: dat rekenen we verdachten zwaar aan.” Maar niet alle branden die het Openbaar Ministerie (OM) op de aanklacht zette, zijn hiermee opgelost.

In samenwerking met indebuurt Gouda