Volledig scherm
Een wasstraat ter illustratie. © Gerhard Witteveen

Bob Autowas in Waddinxveen moet grondwater beter beschermen

Omdat de autowasstraat van Bob Autowas Nederland aan de Kouwe Hoek in Waddinxveen niet is onderheid moet de kwaliteit van het grondwater direct met een permanente peilbuis worden beschermd.

Tot die conclusie komt de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH). De in Weesp gevestigde eigenaar van de autowasstraat is echter tegen dat besluit in beroep gegaan. De hoorzitting daarover is volgende week dinsdag in het gemeentehuis van Waddinxveen.

Scheiden

De omgevingsdienst bestrijdt de opvatting van Bob Autowas dat met het onderheien van de autowasstraat het scheiden van olie en benzine uit het afvalwater voldoende is. Het bewijs voor de aangebrachte fundering kan overigens niet met een palenplan bij de gemeente worden geleverd.

Bob Autowas stelt dat eerder al met het blote oog, aan de verhoogde ring in het straatwerk om de put heen, kon worden gezien dat de olie-afscheider samen met het leidingwerk is onderheid.

De ODMH houdt niettemin vast aan een verplichte peilbuis voor het meten van het grondwater. In deze regio is nu eenmaal sprake van veengrond waardoor leidingen los kunnen laten en olie en benzine kunnen gaan lekken, luidt de conclusie van deze milieudienst uit Midden-Holland.

Shampoos

Voor het tijdig opsporen van dergelijke lekkages moeten voortaan ook de putten, afvoeren en vloeistofdichte vloeren zeer geregeld worden gecontroleerd. Ook voor het opslaan van shampoos gelden strenge regels die in acht moeten worden genomen, is het oordeel van de dienst.

Op de locatie aan de Kouwe Hoek in Waddinxveen worden inmiddels al tien jaar auto's gewassen. Bob Autowas Nederland heeft deze bedrijfsactiviteiten twee jaar geleden overgenomen.

In samenwerking met indebuurt Gouda