Volledig scherm
Koeien in de wei in polder de Nesse in de Krimpenerwaard. Archiefbeeld © Hollandse Hoogte / Sijmen Hendriks

Boeren Krimpenerwaard vangen bot met verzet natuurplan

Volgens de Raad van State ondervinden een zevental veehouders in de Krimpenerwaard geen onaanvaardbare nadelen van het natuurontwikkelingsplan voor 2.250 hectare veenweidegebied in de Krimpenerwaard.

Om die reden ziet de Raad geen noodzaak om het bestemmingsplan voor de Natuurgebieden Veenweiden Krimpenerwaard met een spoeduitspraak te blokkeren. 

Het hoogste bestuursrechtscollege benadrukte vandaag in de uitspraak dat het natuurplan de huidige bedrijfsvoering op geen enkele wijze belemmert. Een groot aantal bestaande activiteiten valt sowieso onder het overgangsrecht. 

Alleen eventuele uitbreidingen van de agrarische activiteiten in het natuurgebied kan een probleem opleveren. Daarvan is volgens de Raad in dit geval geen sprake. Weliswaar zei een veehouder dat hij plannen heeft om zijn veehouderij te moderniseren, maar een concreet plan daarvoor heeft hij vooralsnog niet ingediend. 

Bodemuitspraak

Verder zijn de agrariërs bevreesd voor een verhoging van het waterpeil in de polders. De Raad stelt vast dat het waterpeil pas wordt verhoogd als het bestemmingsplan onherroepelijk is. Dat is pas het geval als de Raad waarschijnlijk volgend jaar een bodemuitspraak heeft gedaan. 

Tijdens de bodemzaak kan de Raad het plan altijd nog op onderdelen afkeuren. In ieder geval ziet het bestuursrechtscollege in Den Haag nu geen reden om de natuurplannen te blokkeren. 

De gemeente Krimpenerwaard is blij met de spoeduitspraak omdat de natuurplannen nu verder voorbereid en uitgevoerd kunnen worden.

In samenwerking met indebuurt Gouda