Volledig scherm
© Google Streetview

Boete geëist tegen Krimpens bedrijf na dodelijk bouwongeval

Tegen bouwbedrijf De Boom Bouw uit Krimpen aan den IJssel is gisteren bij de Haagse rechtbank door justitie 50.000 euro boete geëist wegens veiligheidsovertredingen tijdens werkzaamheden aan de beta-campus van de Leidse Universiteit.

Daar kantelde op 10 oktober 2014 tijdens het beton storten een rolsteiger om. Een 48-jarige bouwvakker uit Waddinxveen viel naar beneden en overleed vier dagen na het incident aan zijn verwondingen. Het slachtoffer liet zijn vrouw en drie kinderen achter. Een andere medewerker van De Boom Bouw brak beide enkels en is nu deels afgekeurd.

Rechtbankvoorzitter C. Hensen constateerde op een eerdere zitting in mei al dat het arbeidsinspectie-onderzoek 'grote gaten' vertoont. Ook gisteren schudde de rechter weer misnoegd met zijn hoofd: ,,Er is zelfs niet eens gekeken naar wat voor weer het was die dag, hoe hard het toen waaide.''

Trekkracht

De 'in elkaar geflanste' rolsteiger waarop de bouwvakkers stonden, was niet gestut met stabilisatoren en was ook niet vastgesjord aan de bekisting of iets anders. De remmen op de wielen waren bovendien los. Volgens de aanklager was de bewuste rolsteiger er die middag bij gepakt voor 'de snelheid' en 'om geld te besparen'.

Quote

De trekkracht van zo'n hijskraan is zo groot dat er zelfs een paar olifanten mee kunnen worden gehesen

mr. L.P. Quist

Directeur Jan de Boom (52) gaf namens zijn bedrijf toe dat de steiger niet aan de regels voldeed, maar dacht dat het ongeluk ook zou hebben plaatsgevonden als dat wel het geval was geweest. De advocaat van De Boom Bouw, mr. L.P. Quist, viel hem bij: ,,Er is geen stabilisator die een hijskraan kan tegenhouden. De trekkracht van zo'n hijskraan is zo groot dat er zelfs een paar olifanten mee kunnen worden gehesen.'' De advocaat sprak van 'tunnelvisie' doordat er alleen onderzoek naar de steiger was geweest en niet naar de hijskraan van het andere bedrijf en het functioneren van de kraanmachinist. ,,Die machinist had ernstige problemen in de privésfeer'', wist de raadsman. ,,Hadden ze hem wel moeten laten doorwerken?''

Regeling

De Boom Bouw wordt geen schuld aan dood en zwaar lichamelijk letsel ten laste gelegd, daarvoor is het arbeidsinspectie-onderzoek te onvolledig geweest. Aan de orde zijn de overtredingen van veiligheidseisen.

De directeur van De Boom Bouw zei het drama te betreuren. De directie is naar de crematie geweest en er zou een financiële regeling zijn getroffen met de nabestaanden. Volgens de weduwe is die regeling echter nog niet afgerond.

Uitspraak op 3 oktober.

In samenwerking met indebuurt Gouda