Volledig scherm
© ANP

Boete voor man (78) na discriminerende opmerking in supermarkt

Als oudere snapt hij ‘niets meer van de wereld’. Als de 78-jarige Hendrik B. uit Berkenwoude op 1 augustus iets wil vragen aan een medewerkster van de Lidl in Bergambacht, wordt hij naar eigen zeggen ‘weggewuifd als een kind’: ,,Ik zei toen dat je als oudere, christen of jood slecht behandeld wordt in Nederland”, legt hij uit.

De bejaarde man werd door het Openbaar Ministerie (OM) aangeklaagd voor belediging met een ‘discriminotoir’ aspect en stond vandaag voor de Haagse politierechter. Van haar kreeg hij een voorwaardelijke geldboete van 350 euro opgelegd.

Op die bewuste dag wordt B. door een medewerkster van de supermarkt doorverwezen naar een collega. Zij zit achter de kassa en draagt een hoofddoek. Volgens deze cassière en twee getuigen roept B. dan iets anders, namelijk: ‘Nee natuurlijk ga ik niet bij haar afrekenen, zij is een buitenlander en ik heb het recht om bij een Nederlander af te rekenen’. Daarop ontstaat volgens alle partijen commotie. ,,Iemand riep dat ik had gediscrimineerd”, zegt B. tijdens de zitting. ,,Maar ik voelde me juist gediscrimineerd omdat ik niet werd geholpen.”

Psychische schade

Quote

Ik voelde me juist gediscrimi­neerd omdat ik niet werd geholpen

Hendrik B.

De jonge vrouw achter de kassa doet aangifte tegen B. en eist een schadevergoeding van vijftienhonderd euro. ,,Ik ben verdrietig”, legde de aangeefster uit in de rechtbank. ,,Als ik op straat loop, voelt het alsof iedereen naar mij kijkt.” Het incident veroorzaakte bij haar ‘psychische schade’. ,,Ik ging kort daarna op vakantie, maar daar heb ik niet van kunnen genieten.”

In aanloop naar de rechtszaak, wil B. nog in gesprek met de cassière, maar zij weigert mediation. ,,Ik heb jaren gewerkt voor justitie en in het Pieter Baan Centrum”, zei B. ,,Vaak heb ik met Marokkaanse mensen te maken gehad. Ik wilde uitleggen dat het om een misverstand gaat.”

Maar pogingen van zowel B. als van zijn advocaat Juliet Echteld om uit te leggen dat de gebeurtenis in de supermarkt een ‘ongelukkige samenloop van omstandigheden betreft’, strandden. ,,Meneer is nog nooit eerder met discriminatie in verband gebracht, ook niet tijdens zijn werk”, bepleitte Echteld. ,,Hij is 78 en heeft een blanco strafblad.”

Hoofddoek

Volgens officier van justitie Ingrid Kluiter heeft B. de cassière minderwaardig behandeld. ,,Ik heb daar geen woorden voor, zo om te gaan met een medemens”, zei ze. ,,Hoofddoek of geen hoofddoek, iedereen is gelijk.”

,,U hebt zich schuldig gemaakt aan belediging door aangever als minderwaardig weg te zetten. En dan kan niet”, sprak de rechter. ,,Maar ik houd rekening met uw leeftijd en met uw blanco strafblad. Daarom krijgt u een voorwaardelijke boete opgelegd, met een proeftijd van twee jaar.” De geëiste schadevergoeding werd niet toegekend, omdat de cassière niet in therapie is geweest en zodoende geen kosten heeft gemaakt. B. heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Gouda