Brasserie Springer neemt Gouden Pollepel in ontvangst

VideoDe trofee voor de winnaar van de Gouden Pollepel van AD Groene Hart staat in Schoonhoven.Op de vakbeurs Gastvrij Rotterdam hebben Therèse Boer van de Librije en chef-kok Herman den Blijker de prijs vandaag uitgereikt aan het team van Brasserie Springer. 

Het Schoonhovense restaurant werd in april bezocht door recensent Hans Pfauth van AD Groene Hart. Hij beloonde Springer toen met een 8,9. Een ongekend hoog cijfer in de geschiedenis van de culinaire rubriek.

,,Het verhaal van Springer is het verhaal van constante kwaliteit’’, zei redactiechef Derk Westra van AD Groene Hart gisteren bij de uitreiking. Springer is de afgelopen twaalf jaar driemaal gerecenseerd voor de Pollepel. Tekens eindigde het restaurant in de bovenste regionen. In 2012 werd Springer nog derde. In de tussentijd won voormalig chef-kok Per Boerefijn de Pollepel met een ander restaurant: de Polderkeuken in Stolwijk.

Plezier

Pfauth was verrukt na zijn bezoek. ,,Niet alleen de keuken presteert top. De bediening is een toonbeeld van gastvrijheid. Deze brasserie is een hoogspringer. Ik val niet snel stil maar de gerechten waren perfect. Het was een genot om de verfijnde lekkernijen van de brigade van chef-kok Per Boerefijn te verorberen. Daarbij is de prijs heel redelijk. Sommelier Margot Boerefijn verstaat haar vak. Ze is attent, deskundig en weet precies wanneer ze aan tafel moet verschijnen. Een vlotte foutloze bediening verhoogt het plezier op zo’n avond.’’

Overigens stond chef-kok Per Boerefijn op de avond van het bezoek van de recensent niet in de keuken. Hij heeft de leiding over de keuken overgedragen aan chef-kok Sander Agterberg. Boerefijn bemoeit zich alleen nog met de voorbereidingen - de mis-en-place - en is getooid met de ere-titel inspiratiekok. Zijn dochter Margot Boerefijn is de gastvrouw en sommelier van Springer. Voor haar is de Pollepel het hoogste haalbare. Op een ster zit ze niet te wachten. Daar zitten te veel haken en ogen aan, vertelt Boerefijn. ,,Dan moet je bij wijze van spreken je gasten handschoenen verstrekken bij een bezoek aan het toilet.’’

Aanschuiven

De winst in de Gouden Pollepel is voor Margot Boerefijn het resultaat van hard werken en bevlogenheid. ,,We willen het onze gasten naar hun zin maken met smakelijke gerechten en toewijding. De kracht van Springer is kleinschaligheid. Iedereen kan hier aanschuiven.”

Sander Agterberg meent dat het succes ligt in de verschillen in karakter en aanpak binnen het team. Agterberg: ,,Per is de creatieve geest en enigszins klassiek, Jelmer, de souschef, is pietje-precies en ik ben losjes en avontuurlijker. Dat blijkt toch een prima recept voor een kwalitatief hoogwaardige brasserie.” Over de Gouden Pollepel zei Per Boerefijn: ,,Het is een erkenning voor hun vakbekwaamheid, beleving en aanpak.”

Volledig scherm
© Frank de Roo

In samenwerking met indebuurt Gouda