Volledig scherm
Een man is aangehouden voor een steekpartij in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda © 112HM

Broers van in ziekenhuis neergestoken vrouw: 'Man had huisverbod na woede-uitbarsting’

De 47-jarige Haastrechter die ervan wordt verdacht dat hij zijn vrouw (36) vrijdag in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda neerstak en zwaar verwondde, had een huisverbod en mocht zijn Syrische echtgenote en vijf kinderen niet zien. De man dreigde twee weken eerder al haar wat aan te doen.

Dat stellen twee van haar broers. Volgens hen liep het huisverbod zondagmiddag af. Op dat moment zou het gezin weer samenkomen in het bijzijn van familie. ,,Hij zei: ‘Ik wil terug naar je zus, ik ben stom geweest.’”, zegt Bassam (28) over de man van zijn zus. Het stel trouwde twintig jaar geleden in Syrië. De naam van zijn zus wil hij niet in de krant. ,,Hij nam de schuld op zich en wilde woensdag al terugkomen, maar dat mocht niet. Je verwacht echt niet dat hij dit zou doen.”

Quote

Hij heeft dit gepland. Misschien is het ergens maar goed dat het in het ziekenhuis is gebeurd, en niet thuis met de kinderen erbij

Bassam

Volgens de broers ontstak de man twee weken geleden in woede, nadat hij en zijn vrouw in het openbaar spraken over een scheiding. ,,Toen had hij een grote mond en zei hij: ‘Ik maak je dood.’” Vervolgens is een huisverbod opgelegd, zeggen de twee. ,,Wij dachten: hij praat maar wat.” De vrouw zou geen aangifte hebben gedaan, omdat ze haar echtgenoot nog een kans wilde geven.

De 36-jarige werd vrijdagmiddag neergestoken in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Ze raakte daarbij zwaar gewond. Het incident gebeurde op de afdeling dermatologie. De vrouw wist zichzelf op te sluiten in het toilet en van daaruit de politie te waarschuwen. Inmiddels is zij geopereerd en volgens haar broers weer aanspreekbaar. ,,Ze heeft net gebeld vanuit het ziekenhuis”, zegt Bassam. ,,De operatie is goed gegaan.”

Opgewacht

De vijf kinderen, tussen de 6 jaar en 18 jaar oud, zijn tijdelijk bij familieleden. De broers vermoedden dat de man zijn vrouw bij het ziekenhuis heeft opgewacht, omdat hij wist dat ze daar elke vrijdag onder behandeling was voor een huidprobleem. ,,Hij heeft dit gepland. Misschien is het ergens maar goed dat het in het ziekenhuis is gebeurd, en niet thuis met de kinderen erbij.”

Hun zus woont sinds acht maanden in Haastrecht, daarvoor in Stolwijk. Bijna vier jaar geleden kwam ze naar Nederland. Broer Khalid (39): ,,Zij is heel lief, heel aardig. Hij was heel dominant, sprak hard. Hij zei altijd: ‘ik ben de man, ik ben sterk’. Alle mensen weten dat hij slecht is.” Bassam: ,,Vraag het alstublieft verder, wij zeggen dit niet omdat we haar broers zijn: iedereen zal zeggen dat ze lief is.”

Behulpzaam

Bij omwonende Wim was de schrik groot toen hij hoorde wat er in het ziekenhuis is gebeurd. ,,Ik ben gelijk op de brommer gesprongen, met mijn buurman achterop.” Die zegt: ,,Ze wil altijd iedereen helpen. Dat doet ze bij mijn vrouw met Arabisch eten. Ze is echt heel behulpzaam, en heel lief.”

Overbuurman Wim: ,,Zij bracht weleens gevulde druivenbladen langs. Het is net een commune hier in de straat: je spreekt elkaar, drinkt af en toe koffie. Zo ga je met elkaar om.” Volgens hem is de man van huis uit grafisch ontwerper. Ook met hem zou ‘goed te praten’ zijn. ,,Er zal bij die man een draadje zijn gesprongen. Hij sprak aardig Nederlands en deed op zaterdag vrijwilligerswerk in Gouda om de taal beter te leren.”

Een burgemeester kan een huisverbod opleggen als iemands aanwezigheid in een woning ernstig gevaar oplevert voor de veiligheid van anderen in het huis. De gemeente Krimpenerwaard is nog niet in staat om te reageren. ,,In het algemeen gaan we niet in op individuele gevallen”, zegt een woordvoerster.

Het OM stelt dat de politie nog het woord voert over de zaak. Die kan nog geen update geven. Het is onduidelijk wie de advocaat is van de verdachte. De 47-jarige zit nog in voorarrest. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda