Volledig scherm
Een groep uit Bückeburg, waar Zuidplas een vriendschapsband mee heeft, brengt een bezoekje. Archiefbeeld. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

‘Bückeburg-borden moeten snel terugkomen’

De borden waarop de verbondenheid van Zuidplas met de Duitse partnerstad Bückeburg staat, moeten snel terugkomen in de openbare ruimte. De gemeenteraad drong daar deze week met een breed ondersteunde motie op aan bij burgemeester en wethouders.

De stedenband begon in 1975 in Nieuwerkerk aan den IJssel en is na de fusie door fusiegemeente Zuidplas overgenomen. De stedenband bestaat dit jaar 45 jaar. Daar werd dit jaar al bij stilgestaan in Zuidplas en volgend jaar gebeurt dat in Bückeburg. 

,,In juni is door burgemeester Stoop en burgemeester Brombach hier in Zuidplas de herbevestiging van 45 jaar vriendschapsband ondertekend in aanwezigheid van Duitse gasten, raadsleden, vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen en belangstellende inwoners", aldus de indieners van de motie. ,,Bij de installatie van onze nieuwe burgemeester was er ook een delegatie uit Bückeburg aanwezig. Zij zijn betrokken bij ons als gemeente.”

SP, VVD, NEZ en PvdA/GroenLinks willen weten waarom de Bückeburg-borden die hingen bij plaatsnaamborden in de gemeente al geruime tijd zijn verdwenen en wil ze snel zien terugkeren. ,,Ze geven zichtbaar gestalte aan ons partnerschap", aldus de indieners.

De vier partijen kregen steun van D66 en ChristenUnie/SGP. Alleen het CDA was tegen. ,,Wij willen minder borden in Zuidplas en daarom stemmen we tegen", aldus raadslid Tinet de Jonge.

In samenwerking met indebuurt Gouda