Volledig scherm
© ANP

Buitenbad eerder en langer open

Het buitenbad van het Groenhovenbad in Gouda gaat dit jaar al op 22 april open en is bij mooi weer ook een groot deel van september toegankelijk. Het zwembad komt daarmee tegemoet aan kritiek op de vroege sluiting van vorig jaar.

Quote

We blijven open zolang de zomer duurt. Misschien wel tot na half september

Mary Koolmees

Nederland beleefde vorig jaar een heel warme septembermaand, maar wie verkoeling wilde zoeken in een buitenbad kon daarvoor niet in Gouda terecht. Het buitengedeelte van het Groenhovenbad werd 31 augustus, direct na de zomervakantie gesloten.

Dat leidde tot veel kritiek in Gouda, omdat open luchtzwembaden in Haastrecht en Reeuwijk wel open bleven. Het Groenhovenbad reageerde dat deze baden met vrijwilligers werken en dat het voor een commercieel bad niet rendabel is het buitenbad open te houden als de scholen weer zijn begonnen en het veel minder druk is. Toch is het buitenbad volgens coördinator Mary Koolmees van het Groenhovenbad dit jaar bij mooi weer wel langer open. ,,Het is misschien niet rendabel voor ons, maar we willen daarmee inspelen op de wensen van de Gouwenaars.''

Recreatief
Het buitenbadseizoen duurde in het Groenhovenbad vorig jaar van 1 mei tot en met 31 augustus. Dit jaar kan bij mooi weer vanaf 22 april al buiten worden gezwommen.

Quote

Het is misschien niet rendabel voor ons, maar we willen daarmee inspelen op de wensen van de Gouwenaars

Mary Koolmees

Bij warm weer in september is het bad in elk geval tot 17 september geopend. ,,Als het daarna nog warm is, blijven we nog iets langer open. We kijken niet op een dag.'' In Gouda wordt op dit moment een grootschalige enquete gehouden over het Groenhovenbad. De gemeente wil weten wat Gouwenaars vinden van deze voorziening, die in 2013 in de plaats kwam van drie zwembaden in de stad.

Gouwenaars kunnen onder meer hun mening geven over parkeergelegenheid, kluisjes, hygiëne van de doucheruimtes, de medewerkers, de speelvoorzieningen en de horeca. Nu al is duidelijk dat de meningen over het bad zijn verdeeld. Een deel prijst het vriendelijke personeel en de prijs-kwaliteitsverhouding; anderen vinden dat het zwembad te veel is gericht op topsport en te weinig op recreatief zwemmen.

De openingstijden van het buitenbad van het Groenhovenbad werden politiek vooral aan de orde gesteld door de SP. Na steun voor actie vanuit de gemeente om het bad langer open te houden, zegde wethouder Jan-Willem van Gelder toe zich hiervoor in te zetten.

In samenwerking met indebuurt Gouda