Moskee aan de Raam in Gouda.
Volledig scherm
Moskee aan de Raam in Gouda. © Peter Franken

Burgemeester verbiedt Pegida-barbecue voor Goudse moskee

Burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda geeft anti-islambeweging Pegida geen toestemming om op 6 juni voor de deur van moskee Nour aan de Raam een barbecue met varkensvlees te houden. Na overleg met de politie wijst de burgemeester de beweging een andere locatie toe voor de betoging: in het centrum achter de Agnietenkapel. Op die locatie mag Pegida van de gemeente de barbecue wel houden.

Naar het oordeel van de politie leent de aangevraagde plek voor de moskee niet voor de geplande betoging van Pegida. ,,De locatie die Pegida heeft aangedragen, biedt hiervoor naar mijn mening en die van de politie onvoldoende waarborgen", zegt burgemeester Milo Schoenmaker in reactie op het besluit. ,,Naast het feit dat de verkeersveiligheid in het gedrang komt, vinden er rioolwerkzaamheden plaats waardoor de straat open ligt. Ik sta dan ook niet toe dat de voorgenomen actie voor de deur van de moskee plaatsvindt." Goudse moslims vreesden eerder dat de openbare veiligheid in het gedrang zou komen als de betoging toegestaan zou worden.

Speenvarken

Quote

De manier waarop men wil demonstre­ren staat haaks op waarden waar ik ook voor sta, zoals het zoeken van verbinding en het tegengaan van polarisa­tie

Milo Schoenmaker, burgemeester Gouda

De actievoerders wilden vanaf 4 juni, tijdens de ramadan, elke dag bij een andere moskee een speenvarken roosteren en hun bezwaren tegen de islam kenbaar maken. 'Iedereen die zijn plastic bordje en bestek én een goed anti-islam humeur meeneemt kan een stukje van de speenvarkens mee komen eten', schreef de actiegroep eerder op Facebook. Moslims eten vanuit religieuze overwegingen geen varkensvlees. ,,Het recht op demonstreren is in Nederland een groot goed, waar ik als burgemeester pal voor sta. Ik heb dan ook serieus gekeken naar de aanvraag, hoewel de manier waarop men wil demonstreren haaks staat op waarden waar ik ook voor sta, zoals het zoeken van verbinding en het tegengaan van polarisatie", aldus Schoenmaker.

,,Het is een goede zaak dat de demonstratie niet plaatsheeft op De Raam. In de dagelijkse praktijk is het vaak al ingewikkeld genoeg om het in de buurt een beetje leuk te houden met elkaar, zo’n barbecue is alleen maar provocatief en daar zit niemand op te wachten", reageert PvdA-raadslid Mohammed Mohandis.

Sarie Donk van buurthuis De Speelwinkel zegt ook dat de Raam niet de beste plek was om de demonstratie te houden. ,,Het is natuurlijk toch vrij smal tegenover de moskee. En mensen mogen protesteren, daar heeft iedereen recht op, maar of dat speciaal met een barbecue moet is al helemaal bizar. Ik zit niet op zulke dingen te wachten. Ik vind dat we niet op die manier met elkaar moeten omgaan. We hebben hier in de buurt best goed contact met elkaar. We kunnen altijd bij elkaar naar binnen lopen. Naar de Marokkaanse gemeenschap vinden wij het ook heel vervelend."

Nieuwe locatie

De door de burgemeester aangewezen locatie achter de Agnietenkapel is volgens de gemeente een 'beter beheersbare plek' voor de openbare orde. Pegida heeft het recht op het besluit te reageren. Daarna neemt de gemeente definitief een besluit.

,,Het is in elk geval niet op de stoep voor een moskee, maar de ideale locatie voor zoiets bestaat niet", zegt raadslid Mohandis over de locatie. ,,Misschien moet Gouda er toch eens aan denken om een vaste plek aan te wijzen voor demonstraties, net zoals Den Haag dat heeft met het Malieveld. Dan hoef je deze discussie niet elke keer opnieuw te voeren.’’ Sara Donk van het buurthuis aan de Raam hoopt dat de demonstratie op de nieuwe locatie niet escaleert. ,,Daar zit Gouda niet op te wachten."

De reeks demonstraties van Pegida zou op 4 juni starten met een betoging op het Utrechtse Moskeeplein. Daarna zouden vergelijkbare acties volgen bij moskeeën in Arnhem, Rotterdam en Den Haag. Naast het besluit van de Goudse burgemeester had burgemeester Van Zanen van Utrecht vanavond besloten de barbecue helemaal te verbieden.

Pegida-woordvoerder Edwin Wagemsveld liet vanavond desgevraagd weten dat de beweging met een ,,gepaste reactie" zal komen. ,,Over hoe die er gaat uitzien, doen we geen uitspraak."

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda