Voorbeeld van een containerwoning, foto ter illustratie
Volledig scherm
Voorbeeld van een containerwoning, foto ter illustratie © ANP

Burgemeester Verhoeve wil containerwoningen voor overlastgevende Gouwenaars

In Gouda zijn twee tot vier containerwoningen nodig voor Gouwenaars die zware overlast veroorzaken en die niet in de reguliere opvang terecht kunnen. Dat vindt burgemeester Pieter Verhoeve. De gemeente bekijkt daarom de mogelijkheden voor deze zogenoemde ‘skaeve huse’ in de stad.

Waar die moeten komen, en hoeveel er nodig zijn, wordt nog onderzocht. Vast staat volgens Verhoeve wel dat in Gouda ‘hoe dan ook’ behoefte is aan onderkomens voor inwoners die niet tussen andere mensen kunnen of willen wonen. Bijvoorbeeld omdat zij psychische problemen hebben.

,,Je kan die skaeve huse concentreren”, zegt Verhoeve. ,,Wat we verkennen, is: wat kost het? En: hoeveel kunnen we er bouwen? Het is geen populair thema, want ze kosten veel geld en de buren vinden het vaak niet tof. Maar de wereld wordt geregeerd door ideeën. Er zijn mensen die niet ondergebracht kunnen of willen worden bij het Leger des Heils. In Nederland moet je niet willen dat mensen op straat slapen.”

Verhoeve zegt zich zorgen te maken over het aantal dak- en thuislozen in Gouda. ,,Een conservatieve schatting zegt twaalf. Maar als je het de soepschenkers van het Leger vraagt, zijn het er enkele tientallen. Wie nu op straat slaapt, wordt iedere dag bezocht. Als die zorg minder nodig is door skaeve huse, zorgt dat ook voor minder kosten. Daar profiteert de samenleving van.” 

In samenwerking met indebuurt Gouda