Volledig scherm
De autobrand in Gouda van afgelopen nacht. © 112HM

Buurt bezorgd na wéér een autobrand in Gouda, politie gaat uit van brandstichting

UpdateIn de Herenstraat in Gouda is vannacht een auto uitgebrand, de 25ste in de stad sinds begin mei. Het is de eerste na enkele weken van rust op dit vlak. De buurt vraagt zich af of dit de opmaat is naar een nieuwe reeks Goudse autobranden. 

De brand brak kort na 01.00 uur uit nabij de kruising van de Herenstraat met de Walvisstraat. De auto is afgevoerd voor onderzoek. De politie vermoedt brandstichting. Een woordvoerder: ,,Deze autobrand wordt wel meegenomen in het onderzoek, maar we zien nu nog geen verband met de andere branden.”

Angst voor brandstichting

Quote

Is de dader van de branden even op vakantie geweest?

Max Jongkoen, Bewoner Herenstraat

Na de zoveelste autobranden duikt de vraag weer op. Hij komt na de weken waarin Gouda geteisterd werd door een reeks autobranden: het zal toch niet weer brandstichting zijn? De slaapkamer van Max Jongkoen, die tegenover de parkeerplaats woont vulde zich met stank: ,,Is de dader van de branden even op vakantie geweest, vraag je je dan af. Of is hij verhuisd, want vorige week was er een autobrand in Alphen. Reden voor ongerustheid? Ik hoop het niet. Kijk: is er iets in deze straat, is het negatief. Het was leuker geweest als Maarten van der Weijden hier op de zegekar voorbij zou rijden, maar ja. Dat gebeurt niet.”

,,Het was al een tijdje rustig, ik weet niet wat dit betekent”, zegt een bewoner die niet met naam- en toenaam in de krant wil vanwege ‘dingen die spelen’. ,,Toen de maatregelen werden opgeheven, dacht ik wel: als het straks maar niet weer de kop op steekt. Zou kortsluiting de oorzaak zijn?  Daarvoor hebben we hier in dit buurtje net te veel een historie met fik. Ik bedoel: er was schade aan mijn werkplaats, vorige zomer deze tuin en afgelopen najaar de buurttuin. Dat hier iemand is die het heel leuk vindt om iets in de fik te steken. Zijn fascinatie is duidelijk naar auto’s verschoven. Dus het is niet zo dat ik hier heel direct van schrik.”

Bam

Quote

Een collega wil een nieuwe auto, maar durft die niet te kopen. Het is triest. Doodeng

Wijkbewoner Erica

,,Het is niet te hopen dat de branden weer beginnen, als we een glazen bol hadden, konden we dat beter voorspellen”, zegt buurtbewoner, Erica die haar achternaam niet genoemd wil hebben. ,,Een collega wil een nieuwe auto, maar durft die niet te kopen. Het is triest. Doodeng. Ik bedoel: waar gaat het naar toe. Straks is het een brandbom in je huis. Of de elektrische auto die daar nu staat. Wat dan, vraag ik me af. Met de buurtwacht was het stil, maar toen kwam vorige week de melding dat die stopte, en bam, het is weer raak.”

Omwonende Janny: ,,Je zal met je zuurverdiende geld een auto hebben gekocht, en dan steekt zo’n hufter hem in de fik. Deze straat is dag en nacht wakker. We hebben een Whatsapp-groep van een agent. Voor als er iets is wat we niet vertrouwen of bij ongeregeldheden. Maar daarin is niets gemeld.”

Ten prooi vallen

Gouda is de afgelopen tijd veelvuldig geconfronteerd met autobranden. Alleen al in mei vielen meer dan twintig voertuigen ten prooi aan de vlammen. Het aantal was zo hoog, dat burgemeester Mirjam Salet van Gouda met maatregelen kwam, zoals preventief fouilleren in bepaalde delen van de stad, waaronder Korte Akkeren, waar afgelopen nacht brand woedde. Ook kwam er extra politie in de nachtelijke uren.

Volledig scherm
De uitgebrande auto in de Herenstraat © Remco Gerritsen

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda