Volledig scherm
© Karin Rosendaal

Buurtfeest? Binnenkort partytenten voor nop bij Goudse Materialenbank

Organisatoren van wijk- en buurt feesten en andere kleinschalige evenementen in Gouda kunnen binnenkort gratis partytenten lenen bij de Goudse Materialenbank. Het initiatief komt van Gouda Bruist en GoudApot.

De verwachting van de initiatiefnemers is dat het gratis beschikbaar stellen van de tenten leidt tot een toename van het aantal kleinschalige evenementen in de stad.

,,De tenten zijn beschikbaar voor alle wijk- en buurtevenementen in de stad die de sociale cohesie tussen mensen bevorderen. Dus niet voor iemand die een feestje geeft omdat hij 30 wordt, behalve natuurlijk als hij daar de hele straat bij uitnodigt'', zegt Wim van Beek, bestuurslid bij GoudApot.

Van Beek paste het principe in het verleden al eens toe bij wijkteam Bloemendaal, dat jaren geleden is opgeheven. Dit keer wil hij het groter aanpakken.

,,We kregen in Bloemendaal 40 tot 50 keer per jaar een aanvraag. Die tenten hebben we toen her en der ondergebracht, maar het is niet meer bekend waar. Het succes van toen heeft mij geïnspireerd om het dit keer breed uit te rollen. Ook voor GoudApot is dit goed. In aanvragen komt vaak terug dat er geld wordt gevraagd om een partytent te huren. Dat geld kunnen we voortaan anders inzetten.''

Geen verdienmodel

Quote

Dat mensen tenten gratis kunnen lenen zal niet de reden zijn om een feestje te geven, maar wel een extra stimulans

Wim van Beek

Van Beek denkt te beginnen met vijf nieuwe tenten en wat andere materialen zoals geluidsapparatuur en veiligheidshesjes. Hij wil dat uitbreiden als het idee succesvol blijkt. Dat succes verwacht hij wel, ook omdat het gratis is. ,,Er zit geen verdienmodel achter, we willen geen barrière. Bovendien, als je een onkostenvergoeding hebt, moet je weer een administratie opzetten. De winst zit vooral in de aanvragen die we niet meer hoeven te vergoeden. Verder zijn we goed van vertrouwen.''

Volgens Van Beek geven partytenten een buurtfeest net dat beetje meer uitstraling en zijn ze functioneel. ,,Dat mensen tenten gratis kunnen lenen zal niet de reden zijn om een feestje te geven, maar wel een extra stimulans.''

Voordat de Materialenbank kan starten moeten er nog wel een paar dingen geregeld worden. ,,We zoeken nog vrijwilligers. Mensen die het leuk vinden om wat te doen te hebben en om fysiek bezig te zijn en daarbij ook nog anderen te helpen. Ook zoeken we ruimte om de spullen op te slaan, een garage, kelderbox en dergelijke. Ik heb her en der voor opslag nog wel rondgevraagd bij verenigingen, maar die zien het nog te weinig zitten. Zo gauw deze zaken rond zijn, kunnen we beginnen.''

Buurtfeesten

Bij GoudApot, het fonds waar Gouwenaars steun kunnen vragen voor evenementen, stromen de verzoeken voor een bijdrage aan buurtfeesten momenteel binnen.

De laatste aanvragen betreffen buurtbarbecues aan de Gershwinstraat, het wooneiland Westergouwe en de Abel Tasmanhof; verder een burenborrel bij de Ronssebrught, een buurtfeest aan het Van Bergen IJzendoornpark, een buurtbarbecue voor stichting Siriz en tenslotte een straatfeest aan de Deborah Hoeve.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda