Volledig scherm
Het buurthuis, na een kleine brand © Remco F. Gerritsen

Camera’s vanaf volgende week rondom buurthuis Achterwillens

De camera’s die de aanhoudende overlast in de wijk Achterwillens tegen moeten gaan, worden volgens een woordvoerder van de gemeente Gouda volgende week geplaatst.

De plaatsing gebeurt rondom het buurthuis aan de Sluismeesterslag en in overleg met de wijkvereniging. Het buurthuis is de laatste tijd veelvuldig slachtoffer van hangjeugd en vandalisme. Wijkbewoners geven aan dat op het Driewegplein, dat grenst aan het buurthuis, ’s avonds vaak een groep jongeren hangt en overlast veroorzaakt.

Eerder dit jaar vlogen bij het buurthuis stenen door de ramen, werd er op het pand geschoten met een buks en werden planten vernield. Vorige maand werd er brand gesticht. Een bestuurslid van de wijkvereniging, die vanwege mogelijke represailles niet met naam in de krant wil worden genoemd, zei eerder in de krant ook te denken aan de groep jongeren als mogelijke daders: ,,Uiteraard is het aan de politie om dat verder uit te zoeken. Maar feit is dat wij enorm geschrokken zijn. En waarom wij het doelwit waren? Geen idee. Ze hebben er wel mee bereikt dat een deel van onze activiteiten nu even niet kan doorgaan.’'

Ook afgelopen vrijdag was het raak in de wijk. ,,De omgeving rondom het buurthuis staat bij ons bekend als overlastlocatie. Daarom surveilleren we daar frequent”, laat een woordvoerder van de politie weten. ,,Afgelopen vrijdag troffen wij vier jongeren aan op de locatie. We hebben hen gevraagd weg te gaan. Eén van hen weigerde dat, waarop een agent hem meerdere keren heeft gewaarschuwd. Hierna ontstond wat duw- en trekwerk. Uiteindelijk is ook deze jongen weggegaan.” Er zijn geen boetes of aanhoudingen verricht.

In samenwerking met indebuurt Gouda