Volledig scherm
Foto ter illustratie © Lex de Meester

CDA Gouda: ‘Evenementen met dieren krijgen geen subsidie meer? Bizar’

CDA Gouda zegt verontwaardigd te zijn over het feit dat evenementenorganisatoren geen subsidie meer krijgen voor de onderdelen waarbij dieren worden ingezet. De regel wordt ingevoerd na een voorstel van de Partij voor de Dieren.

,,Een bizar besluit”, noemt raadslid Eppy Boschma (CDA) het voorstel van Corina Kerkmans van de Partij voor de Dieren. ,,Voortaan mag subsidie aan Goudse evenementen niet langer samenhangen met dieren, maar daarmee wordt ook het paard van Sinterklaas taboe verklaard.” Boschma vindt bovendien dat er een negatief signaal uitgaat voor alle vrijwilligers die de evenementen organiseren.

,,Dus we vinden het wel zielig voor vrijwilligers, maar niet voor dieren?” kaatst fractievoorzitter Kerkmans de bal terug. ,,Het is flauw dat het CDA het paard van Sinterklaas aanhaalt. Paarden zijn precies die dieren waarbij het onder de juiste omstandigheden wel kan, maar dit gaat om veel meer dieren.”

Roofvogels

Kerkmans noemt als voorbeeld roofvogels die worden ingezet tijdens middeleeuws festival Zotte Zaterdag. ,,Dat is zogenaamd zo leuk voor het plaatje, maar aan die vogels wordt niet gevraagd of ze het leuk vinden. Ze houden niet van mensenmassa’s, maar worden door commerciële bedrijven van hot naar her gesleept.”

Kerkmans is blij dat haar voorstel is aangenomen. ,,Ons einddoel is dat er helemaal geen dieren meer ingezet mogen worden bij evenementen, maar dat kunnen gemeentes zelf niet opleggen.”

Quote

Ons einddoel is dat er helemaal geen dieren meer ingezet mogen worden bij evenemen­ten

Corina Kerkmans

Boschma denkt dat de maatregel ook nog eens lastig uitvoerbaar is. ,,En heel bureaucratisch.”

Kerkmans, die zich beroepsmatig ook met subsidieverstrekking bezighoudt, vindt dat onzin. ,,Zo moeilijk moet het niet zijn.”

In samenwerking met indebuurt Gouda