Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Hollandse Hoogte / Flip Franssen

CDA: stop forse huurverhogingen van sociale woningen in Waddinxveen

Het CDA in Waddinxveen wil dat Woonpartners Midden-Holland stopt met het fors verhogen van de huur van sociale woningen zodra de bewoners ervan zijn verhuisd.

Schwiebbe beschuldigt de corporatie ervan huren te verhogen tot boven de zogeheten huurtoeslag- en liberalisatiegrens van 720,42 per maand na vertrek van de oorspronkelijke bewoners, waardoor ze in de vrije sector vallen. 

De nieuwe huurders kunnen daardoor geen huurtoeslag meer aanvragen. ,,Huurprijzen van 850 euro per maand zijn geen uitzondering", weet Schwiebbe. Voorbeelden zouden zijn te vinden op het Gouweplein, de Alblas-locatie en in de Oostpolderwijk.

Hij vindt dat Woonpartners oneigenlijk gebruikmaakt van de lagere grondprijzen die de gemeente rekent om de bouw van sociale huurwoningen mogelijk te maken. ,,Het kan toch niet de bedoeling zijn om op deze manier woningen te onttrekken aan de sociale woningvoorraad."

Afspraken

Woonpartners wijst echter op afspraken die hierover tot en met 2026 zijn gemaakt. ,,Van de huurwoningen krijgt 10 procent na verhuizing van de bewoners een huurprijs boven de liberalisatiegrens", zegt directeur-bestuurder René Mascini. De huurdersorganisatie HRHM en de gemeenten Alphen, Gouda, Waddinxveen en Zuidplas stemden daar volgens Mascini in 2016 mee in.

Wethouder Henry ten Zijthoff (PvdA/GroenLinks), oud-werknemer van de corporatie, zei deze zomer echter hiervan niet te weten. ,,Ik zie het nog niet gebeuren dat sociale sectorwoningen naar de vrije huursector gaan. Dat gebeurt nooit tot vrijwel nooit.''

In samenwerking met indebuurt Gouda