Volledig scherm
© ANP

Celstraffen geëist tegen Fransen die drugs achterlieten in Waddinxveen

Twee agenten die op 11 oktober een grijze Audi met Frans kenteken wilden aanhouden op de A12 ter hoogte van Waddinxveen, zagen hoe daar een plastic zak naar buiten werd gegooid. Er bleek later een ons cocaïne en twee kilo heroïne in te zitten: straatwaarde 65.000 euro. Tegen de beide Fransen Abdel R. (48) en en Jonathan B. (29) werden vandaag bij de Haagse rechtbank celstraffen geëist van respectievelijk 12 maanden en 14 maanden geëist.

De oudste Fransman had destijds ook nog een vervalst rijbewijs op zak. Daarom viel de strafeis tegen hem iets hoger uit. Beide mannen ontkenden dat zij iets naar buiten hebben gegooid. Zij wezen erop dat na hun aanhouding speurhonden de auto hebben doorzocht en niet aansloegen. Op de plastic zak met de drugs zijn ook geen vingerafdrukken of DNA-sporen te vinden die de beide verdachten aan de drugs linken. 

Hun beide raadsmannen schetsten dan ook allemaal scenario’s waarbij de plastic zak uit een andere auto is gegooid of misschien zelfs al dagen eerder door anderen daar is gedumpt. Zij vroegen om vrijspraak voor hun cliënten.

Toevalstreffer

De aanhouding van de twee Fransen zou een toevalstreffer zijn geweest. Beiden hebben geen strafblad en komen niet voor in de opsporingssystemen voor. Toch besloten de twee politieagenten voor hen uit te rijden, hun ‘volg’-teken aan te zetten en hen naar een tankstation langs de A12 te leiden. In eerste instantie volgde de Audi hen ook. 

Maar nadat het plastic zakje met drugs naar buiten was gegooid, vluchtte de Audi weer de snelweg op waar de politie hen uiteindelijk klem reed tegen de vangrails. Enkele kilometers terug vonden opgetrommelde politie-collega’s inmiddels de zak met de drugs. De politie heeft geen idee waar het Franse duo de drugs heeft ingekocht en waar het spul moest worden afgeleverd.

Jonathan B. hield vol dat hij enkel voor vakantie in Nederland was en bijrijder R. zou zijn broers in Utrecht hebben willen bezoeken. De rechtbank wijst vonnis op 19 april.

In samenwerking met indebuurt Gouda