Volledig scherm
De Vriendschap. Archieffoto. © 112HM

‘Cliënt geen gevaarlijke gek, maar slachtoffer van roddel en achterklap’

Rechtszaak Goudse brandenBrandstichting bij kapperszaak Allure en coffeeshop de Vriendschap in de Goudse binnenstad, bedreiging met de dood, mishandeling, inbraak en afpersing; daarvoor hoorde de 29-jarige Gouwenaar Abdelalim D. vandaag bij de Haagse rechtbank een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging tegen zich eisen.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de Gouwenaar verantwoordelijk voor negen feiten. De twee branden zijn de meest opvallende zaken die D. worden verweten. Op 30 oktober 2017 gaat het mis op de Lage Gouwe als kapperszaak Allure in lichterlaaie staat nadat een steen met daaraan een brandende fles met benzine naar binnen is gegooid.

Hetzelfde gebeurt zo’n drie weken later op in de nacht van 20 op 21 november 2017. Dan vat coffeeshop De Vriendschap vlam. ,,De branden hadden veel impact”, zei officier van justitie Maaike Kampen. ,,Omwonenden kwamen geschrokken met kinderen in hun armen naar buiten. Sommigen moesten naar het ziekenhuis omdat ze wellicht rook hadden ingeademd. ”

Volgens de officier kwam D. al snel na de brand in De Vriendschap in beeld. Hij werd nog diezelfde nacht gevonden, liggend onder een oplegger. Kampen: ,,Verdachte komt op twee manieren naar voren. Allereerst via zijn kleding en fiets. Die zijn vergeleken met die van de brandstichter op camerabeelden. En uit een reconstructie door de politie blijkt dat ze overeenkomen.”

Conflict

Daarnaast is de Gouwenaar volgens de aanklager op de dag van de brand gezien door de beveiliger van de coffeeshop. Die weigerde hem toegang. ,,Volgens de getuige heeft D. vervolgens gezegd ‘dan hebben jullie geen coffeeshop meer’. Hierna heeft verdachte op zijn iPhone de zoekterm ‘in brand zetten’ ingetikt. Het is een patroon: er is eerst een conflict, dan volgt een brand.”

Want eenzelfde soort motief heeft D. volgens het OM voor het in de fik steken van kapsalon Allure. Een dag voor de brand zou hij de eigenaresse tegen zijn gekomen in de supermarkt. Na een opmerking van D. komt het tot een woordenwisseling. Kampen: ,,De volgende dag vliegt de zaak in brand door een steen die door de ruit vliegt met daaraan een brandende fles gevuld met benzine; dezelfde manier als bij De Vriendschap. Maar belangrijker nog: na de brand wordt een rugzak aangetroffen met daarop het DNA van verdachte. Die rugzak is te koppelen aan de brandstichter die ook hier te zien is op camerabeelden.”

Naast brandstichting stond D. ook terecht voor het afpersen en mishandelen van een kennis van wie hij nog geld zou krijgen. ,,Het klopt dat ik boos ben geworden”, zei de verdachte. ,,Ik kreeg nog drieduizend euro. Ik ben boos geworden, heb spullen vernield, maar er was absoluut geen sprake van fysiek contact.”

Verder wordt D. ook beschuldigd van een inbraak bij Landal Greenparks in Reeuwijk in juli 2017. D. ging naar binnen via een kapotte ruit en liet daarbij bloed achter. Eenmaal opgepakt mishandelde D. een bewaarder in gevangenis De Schie in Rotterdam. Ook bedreigde hij de man met de dood, net als een ander die hij opbelde vanuit de instelling omdat hij hem verantwoordelijk houdt voor zijn aanhouding.

Antisociale trekken

D. beriep zich tijdens de zitting in de Haagse rechtbank vooral op zijn zwijgrecht, maar de laatste vier feiten bekende hij wel. ,,Het had nooit mogen gebeuren”, zei hij over de mishandeling van de bewaarder. ,,Ik zat in die periode slecht in mijn vel en ben niet goed behandeld in de gevangenis. Ik mocht soms niet luchten, kreeg geen eten, het luikje ging zomaar open en ik zat soms alleen maar geboeid op cel.”

In aanloop naar de zitting verbleef de Gouwenaar in het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Deskundigen stellen vast dat hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken. ,,Bij een conflict gaat D. heel ver”, staat er in het rapport. ,,De kans op herhaling is groot.” Het advies is een behandeling achter gesloten deuren.

Tunnelvisie

Volgens advocaat Koster is haar cliënt niet ‘die gevaarlijke gek’ zoals hij wordt omschreven in rapporten, maar is er sprake van ‘tunnelvisie bij de Goudse politie’. ,,Cliënt is opgepakt op basis van roddel en achterklap door twee families uit Gouda die hem beschuldigen.”

Koster is van mening dat D.’s reacties tijdens onderzoek in het Pieter Baan Centrum voortvloeiden uit een zware detentieperiode in De Schie. ,,Ik ging van nul naar honderd prikkels per dag”, zei hij daar zelf over. ,,Daar moest ik van bijkomen.” Koster vroeg daarom de rechtbank de gevraagde tbs met dwangverpleging niet op te leggen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda