Volledig scherm
Henry ten Zijthoff (PvdA/GroenLinks) is kandidaats-wethouder voor wonen en zorg. © Prive

Coalitieakkoord Waddinxveen is gepresenteerd: winkels op zondag open

updateDe winkels in Waddinxveen gaan op zondagmiddag open, de hondenbelasting wordt afgeschaft, de woonlasten voor de inwoners gaan niet omhoog en de ondernemers worden getrakteerd op een lagere onroerendezaakbelasting (ozb).

Dat is een greep uit het coalitieakkoord 'Samen verantwoord vernieuwen' dat VVD, D66, Weerbaar Waddinxveen en PvdA/GroenLinks na twee maanden onderhandelen hebben gesloten. De vier partijen hebben de hoofdlijnen van hun plannen vrijdagmorgen gepresenteerd in het gemeentehuis. In een raadsdebat op 30 mei worden ze vastgesteld.

In de coalitie ontbreken PCW en CDA. Beide christelijke partijen zijn buiten spel gezet, omdat het tijd zou zijn voor verandering. ,,Dat is voor die partijen pijnlijk, maar niet chronisch als er naar coalities in het verleden wordt gekeken’’, aldus formateur Martin Kraaijestein. ,,In de verkiezingsdebatten ontstond een groot vertrouwen tussen ons voor iets nieuws’’, zegt Raymond Boer (VVD).

,,De winkelopenstelling op zondag bracht de vier partijen bij elkaar’’, aldus Albert Grooten (D66). Waar de openstelling van winkels op zondag lange tijd taboe was in Waddinxveen, krijgen ondernemers nu de vrijheid zelf de openingstijden van hun winkels te bepalen. Daardoor kan er ook op zondagmiddag worden gewinkeld. De coalitie belooft met een plan van aanpak te komen om de leegstand van winkels tegen te gaan. In de komende vier jaar valt er een besluit over de toekomst van de zes kleinere winkelstrips.

Hondenbelasting

Omdat de hondenbelasting niet meer van deze tijd is, wordt die afgeschaft. De ozb voor ondernemers gaat omlaag om meer in de pas te lopen met de gemeenten in de regio.

De nieuwe coalitie vindt dat er aanzienlijk meer culturele activiteiten en evenementen voor jongeren moeten komen om Waddinxveen levendiger te maken. Bovendien moeten er op straat meer openbare kunstwerken te zien zijn. Voor kunst en cultuur komt er dan ook extra geld beschikbaar. VVD, D66, Weerbaar Waddinxveen en PvdA/GroenLinks willen de financiële zorgen van kinderboerderij Dierendal wegnemen.

Verder geeft de coalitie hoge prioriteit aan gymzalen voor het basisonderwijs. Er komen veel meer huurwoningen en waar dat nodig is, worden er camera's opgehangen voor de veiligheid. Ook moeten er meer wijkagenten komen.

Onbespreekbaar

Onbespreekbaar is de aanleg van een weg door het Gouwebos en de Voorofsche Polder voor een nieuwe brug over de Gouwe. Wel wil Waddinxveen meedenken met de gemeente Alphen over het oplossen van de verkeersproblemen in Boskoop, omdat dat ook van belang is voor Waddinxveen.

De vier kandidaat-wethouders zijn Gezina Atzema (VVD, ruimte, economie en duurzaamheid), Henry ten Zijthoff (PvdA/GroenLinks (wonen en zorg), Kirsten Schippers (Weerbaar Waddinxveen, mobiliteit, recreatie en samenlevingsparticipatie) en Hannie van der Wal (D66, financiën, onderwijs en sport).

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda