Volledig scherm
PREMIUM
Ronald Punselie toont een pak koekjes, mét het logo van Punselie. © Pim Mul

'Concessies aan de Punselie moet je natuurlijk niet doen'

Steeds meer mensen zweren dierlijke producten af. Van een koekje genieten is er dan bijna niet meer bij, want veel soorten - waar melk en eieren in zitten - passen niet bij een veganistische leefstijl. Maar de Goudse punseliekoekjes kunnen door bijna iedereen gegeten worden. En daar is directeur Ronald Punselie maar wat trots op. En zijn omzet? Die blijft groeien.

Quote

We hebben simpelweg geen melk en eieren in huis

Ronald Punselie

Per uur rollen er 50.000 geruite karamelkoekjes van de band, elke week worden er miljoenen van verkocht. Het recept stamt uit 1945, het familiebedrijf Punselie bestond toen al drie decennia. Het bakproces van vandaag is precies hetzelfde als in de jaren zestig, toen de vader van Ronald (67) de fabriek bestierde. Het deeg wordt gekneed, in de machine gedaan, tot koekjes gedrukt, gebakken, met karamel bespoten, op elkaar gedrukt en verpakt in twaalf minuten.

Het enige verschil is dat er in 1963 nog visolie werd gebruikt. Dat mocht in Amerika niet worden verkocht, waarna Punselie is overgegaan op palmolie. De soja in het deeg is jaren geleden al vervangen door zonnebloemolie. Punselie: ,,We konden de soja niet langer duurzaam inkopen, dus zijn we overgegaan op zonnebloemolie. De palmolie wordt ook duurzaam gewonnen."

In samenwerking met indebuurt Gouda