Volledig scherm
Cultuurhuys De Kroon in Waddinxveen. © Google Street View

Cultuurhuys De Kroon in Waddinxveen had nog nooit zoveel bezoekers

Sinds de opening bijna vier jaar geleden heeft Cultuurhuys De Kroon in Waddinxveen nog nooit zoveel bezoekers over de vloer gehad als vorig jaar. Het zijn er een kwart meer.

Het gaat in een jaar tijd om een stijging van 108.475 gasten in 2016 naar 133.923 in het afgelopen jaar. "We zijn in toenemende mate geconfronteerd met negatieve effecten van een tekort aan ruimte", aldus voorzitter Hans Spruitenburg en secretaris Jeroen Sikkel in het derde jaarverslag van de stichting over het intensieve gebruik van hun gebouw.

Zo steeg het gebruik van het Rabotheater van 250 naar 263 evenementen, ging de bezetting van de Jacob Catszaal van 180 naar 249 bijeenkomsten en werden het podium en de lokalen 444 keer gebruikt tegen 158 in 2016.

Goed bezocht en gewaardeerd

De eigen voorstellingen, vooral muziek, cabaret en film, werden volgens het stichtingsbestuur goed bezocht en gewaardeerd. Zonder subsidie daarvoor moest er op een totaal van 30.275 euro wel een verlies van 530 euro worden geïncasseerd.

Voor tegenvallers in de theaterexploitatie is in de uitgaven vijf mille gereserveerd. Ook kan er dit en volgend jaar worden gerekend op een financiële bijdrage van het landelijke Fonds Podium Kunsten. Daarnaast is er geld opzij gelegd voor andere tegenvallers en het onderhoud.

Voor het financiële resultaat blijken de inkomsten van het CultuurhuysCafé van belang, evenals de onmisbare inzet van 55 vrijwilligers. De gemeente draagt aan het door penningmeester Dick Frerichs opgemaakte huishoudboekje bij met een overigens gedaalde subsidie van 47.500 euro. Uiteindelijk kon een positief resultaat van 4.992 euro worden gerealiseerd.

Ticketsysteem

Over het onderhoud van het gebouw en de lucht- en vochtbehandeling wordt nog steeds met de gemeente gesteggeld. Los daarvan kon De Kroon 5.344 euro steken in een voor de bezoekers prettig ticketsysteem en kon er voor bijna zevenduizend euro aan bedrijfskleding worden aangeschaft.

Van De Kroon zijn de bibliotheek De Groene Venen, Stichting Vonk, Vrijwilligerswerk Waddinxveen en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) de vaste gebruikers. Verder houdt de Impact Church er wekelijks kerkdiensten en ziet het Ondernemers Platform Waddinxveen (OPW) het Cultuurhuys als 'thuisbasis'.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda