Volledig scherm
© GettyImages

Cyclus overweegt aparte inzameling luiers in Zuidplas

Afvalverwerker Cyclus is serieus aan het onderzoeken of luiers voortaan uit het restafval kunnen worden gehaald en gescheiden kunnen worden ingezameld. Dat laat het college van Zuidplas weten aan de gemeenteraad na vragen van de VVD in die gemeente.

De liberalen stelden enkele weken geleden voor luiers en incontinentiemateriaal voortaan gescheiden te gaan inzamelen. Dit hygiënisch papier maakt 5 tot 8 procent van het restafval uit en in Zuidplas waarschijnlijk nog iets meer omdat de gemeente al lage restafvalcijfers heeft. Volgens raadslid Leendert Karreman kan Zuidplas door de luiermaatregel het aantal kilo restafval per inwoner terugbrengen tot 75 per jaar.

Burgemeester en wethouders van Zuidplas steunen de VVD in dat streven. Het contact met de Stichting Luierrecycling Nederland om de mogelijkheden te onderzoeken om hygiënisch papier te recyclen laat het college over aan Cyclus. ,,Cyclus heeft deze contacten in regionaal verband. De gesprekken hierover lopen al.

Kosten

Ook in Woerden is onderzocht of luiers apart ingezameld kunnen worden. De kosten zijn echter nog te hoog, vindt de gemeente aldaar. De mogelijkheden om dit speciale afval te verwerken, zijn nog te beperkt.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda