Het gaat om een heel grote boom die bovenop het huis belandde.
Volledig scherm
Het gaat om een heel grote boom die bovenop het huis belandde. © 112HM

De gevolgen van een stormachtig weekend in Groene Hart: aantal meldingen lijkt mee te vallen

UPDATEHet is opnieuw een stormachtig weekend. Na de stormen Ciara en Dennis, die beide veel schade veroorzaakten, trekken er vandaag zware buien met harde wind over het land. En dat is niet zonder gevolgen. Verschillende Carnavalsoptochten, waaronder die in Montfoort, zijn afgelast als gevolg van het weer. 

Tot nu toe hebben er geen grote incidenten plaatsgevonden. Het gaat vooralsnog voornamelijk om omgevallen bomen en loszittende daken, bevestigt ook de woordvoering van de Brandweer Hollands-Midden. Zij kregen tot nu toe ongeveer vijftig meldingen. ,,Het gaat vooralsnog vooral om kleinere incidenten, waar gelukkig geen gewonden bij vielen. Het gaat vaak om problemen met daken en we zien ook wel wat wateroverlast”, aldus een woordvoerder. ,,Overigens adviseren wij mensen om op onze website te kijken wanneer je 112 moet bellen. Als mensen voor kleinere incidenten naar het alarmnummer bellen, wordt het zo druk dat spoedgevallen langer duren.” In de regio Woerden zijn er tot dusver geen incidenten gemeld,  op een aantal afgewaaide dakpannen na.

Politiebureau

Door de harde wind is een deel van de gevel van het politiebureau in Alphen kapot gewaaid. Niemand raakte gewond en ook de hulpdiensten hoefden niet ter plaatse te komen.

Door de harde wind is een deel van de gevel van dit politiebureau in Alphen kapot gewaaid.
Volledig scherm
Door de harde wind is een deel van de gevel van dit politiebureau in Alphen kapot gewaaid. © 112hm

Carnaval

Ook het Carnaval in Montfoort valt deels in het water door het slechte weer. Carnavalsvereniging Les Boutonniers heeft de optocht die vandaag in Montfoort zou worden gehouden, afgelast. De vereniging heeft dat in overleg met de gemeente Montfoort en de veiligheidsdiensten besloten vanwege de harde wind. 

De vereniging sluit overigens niet uit dat de optocht later alsnog wordt gehouden, zo blijkt uit een bericht op de Facebookpagina van de club. ,,We vinden het bijzonder jammer, gezien de hoeveelheid werk die velen van jullie in de voorbereiding hebben gestopt, maar we hopen op ieders begrip. We beraden ons of we de optocht misschien in de komende weken toch door kunnen laten gaan.” Inmiddels is het op de straten van Montfoort wel gezellig druk, ondanks dat er dus geen optocht is.

Zonnepanelen

De zondagochtend begon voor de bewoners van dit huis aan de Klaproos in Bodegraven niet bepaald rustig. Rond de klok van 09.00 uur viel daar, als gevolg van de harde wind, een van de zonnepanelen naar beneden. De brandweer kwam met groot materiaal ter plaatse.

Niemand raakt gewond. Uit voorzorg heeft de brandweer meerdere dakpannen verwijderd. Die stonden op het punt om ook van het dak te waaien.

De overige zonnepanelen zitten wel goed vast en zorgen niet voor een onveilige situatie.
Volledig scherm
De overige zonnepanelen zitten wel goed vast en zorgen niet voor een onveilige situatie. © 112HM

Ook op de snelweg is het oppassen geblazen. Eerder vandaag waaide op de A2 tussen Vinkeveen en Abcoude een aanhanger achter de auto vandaan. Tijdelijk werd één rijstrook afgesloten om de aanhanger te kunnen bergen. De ANWB waarschuwt automobilisten om rekening te houden met harde windstoten. Vooral bestuurders met een aanhanger of lege vrachtwagens moeten hier extra waakzaam voor zijn.

De aanhanger belandde in de berm langs de A2
Volledig scherm
De aanhanger belandde in de berm langs de A2 © Peter Bakker

In samenwerking met indebuurt Gouda