Volledig scherm
Daan Roosegaarde en Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, bij het kunstwerk. © Marco De Swart

Deel holocaustmonument van kunstenaar Daan Roosegaarde in Schoonhoven en Zuidplas te zien

Delen van het imposante holocaustmonument van kunstenaar Daan Roosegaarde, bestaande uit 104.000 oplichtende steentjes, zijn binnenkort naast de Krimpenerwaard ook in Schoonhoven en in Zuidplas te zien.

In het kader van 75 jaar Vrijheid heeft de in Nieuwkoop geboren kunstenaar Daan Roosegaarde voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Joods Cultureel Kwartier een bijzonder kunstwerk gemaakt. Het bestaat uit 104.000 oplichtende blauwe steentjes verwijzend naar het aantal mensen dat uit Nederland is weggevoerd door de nazi's.

Het lichtmonument Levenslicht wordt in meer dan 170 gemeenten onthuld in het herdenkingsweekend van de bevrijding van Auschwitz in het oosten van Polen. Van 27 tot 31 januari wordt herdacht dat Russische troepen op 27 januari 1945 het vernietigingskamp bevrijdden. 

In Schoonhoven liggen de steentjes op de Joodse Begraafplaats.  Op 27 januari om 20:00 uur wordt Levenslicht onthuld op de Joodse begraafplaats in Schoonhoven. 

Waar de steentjes een plaats krijgen in Zuidplas is nog niet bekend. Het werk van Roosegaarde is van 22 januari tot 2 februari in de Nederlandse gemeenten te zien.

In samenwerking met indebuurt Gouda