Volledig scherm
Toenmalig burgerraadslid Jeroen Carol-Visser (SP) opent zijn eigen biercafé, de Goudse Eend. Burgemeester Milo Schoenmaker tapt een eerste biertje. © Pim Mul

Deze tips krijgt burgemeester Schoenmaker voor tweede termijn

Met 99,9 procent zekerheid kiest de raad morgen voor nog zes jaar Milo Schoenmaker (50) als burgemeester. ,,Maar laat dat u-gevoel nou eens weg."

Een goed baardje. Geregeld een verse bril. Wars van poespas, een man die de fiets pakt naar zijn werk. Iemand die niet uit de bocht vliegt en dus zonder controverses is die zijn ambt overschaduwen, zo vindt de Goudse columniste Lia Thorborg. Dat was wel anders met zijn voorganger Wim Cornelis, vindt ze, die kritiek kreeg om de bouw van een vakantiehuis in Ghana, en de aanpak van overlastgevende Marokkaanse jongeren in de wijk Oosterwei.

Schoenmaker (VVD) mag wel wat vrijer worden, iets losser in zijn doen en laten. Meer ongedwongen en spontaan, zo oordeelt Bep Rijsbergen (PvdA-lid) van wijkteam Korte Akkeren. ,,Laat dat u-gevoel nou eens los", geeft Rijsbergen hem mee als goedbedoeld advies. ,,Niet iedereen is gediend van dat elitaire gepraat", zegt zij. ,,Schoenmaker is er niet alleen voor een kleiner kringetje. Tegen Cornelis hoefde ik nooit 'u' te zeggen. Tegen hem wel. Maar dat zie ik niet zitten. 'U' zeg ik tegen mensen die ouder zijn, dat is mij geleerd. Maar bij een jonger iemand denk ik: hallo, jij spreekt mij ook aan met mijn naam."

Formeel

Burgemeester, ga eens de wijk in. Schuif spontaan aan bij een buurtcentrum, en luister wat er dwars zit, zegt Rijsbergen. Of ga op zaterdagavond eens ergens in de stad aan de bar zitten, zegt eigenaar Jeroen Carol-Visser van biercafé De Goudse Eend.

Quote

Laat dat u-gevoel nou eens los. Niet iedereen is gediend van dat elitaire gepraat

Bep Rijsbergen

Schoenmaker mag dan soms wat stijfjes en formeel ogen, de burgemeester tapte wel een prima biertje, toen hij drie jaar geleden de opening verrichte van De Goudse Eend, zegt Carol-Visser. De uitbater - voormalig SP-burgerraadslid en als secretaris van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Gouda geregeld met hem om tafel - kan het zich nog goed herinneren. ,,Hij is oprecht een hele warme man, die echt geïnteresseerd is in wat de ander beweegt." Hij mag zich wel doortastender tonen, vindt Carol-Visser. ,,Iets meer doorpakken, en niet na overleg weer terug naar een ambtenaar voor overleg. Bij ons in de Wilhelminastraat speelt de verkeersoverlast rond de coffeeshop en parkeerproblemen voor de deur van De Vriendschap. In juni is cameratoezicht toegezegd. Maar het is nu januari en die camera is er nog steeds niet."

Diepte

Kordaat of niet, de burgemeester straalt volgens Thorborg uit dat hij lekker in zijn vel zit. Dat hij goed werk levert en dat hem dat gemakkelijk afgaat. ,,Toen hij hier kwam, kreeg hij het heel erg voor zijn kiezen. Gouda Positief voerde met vlammende retoriek een strijd tegen de gevestigde politieke orde. Door zijn rust en bestuurlijke overwicht draaide hij het zo om dat Gouda Positief nu zelf bij de gevestigde orde hoort.” 

Jammer dat Schoenmaker alleen 'nooit de diepte in gaat', zegt Thorborg. Ook niet over zijn politieke aspiraties. ,,Ik zou hem graag in een diepte-interview persoonlijk beter leren kennen. Schoenmaker is geen visionair. Niet iemand die vanuit zijn diepste vertelt waar het met de stad naartoe moet, of die aangeeft wat hij wil bereiken om écht tevreden te zijn."

Rijsbergen is dik met Schoenmakers voorganger Cornelis, maar hun relatie begon moeizaam. ,,Toen ging ik bijna met hem op de vuist, nadat zaken die speelden in Korte Akkeren werden afgedaan als 'onzindingen'. Nu omhelzen Cornelis en ik elkaar en is het 'Hé, Bep' als we elkaar tegenkomen. Schoenmaker staat te ver weg."

In samenwerking met indebuurt Gouda