Tiny Van de Voort belt met haar zoon Bert.
Volledig scherm
Tiny Van de Voort belt met haar zoon Bert. © Bert Van de Voort

Digitale zorg neemt door corona enorme vlucht: ‘Voor ouderen gaat een wereld open’

In zorgcentra zie je het nu steeds vaker: via laptop of tablet houden cliënten contact met hun familieleden. Ook voor ouderen thuis zijn er tal van mogelijkheden.

Quote

Ze vinden het wel meteen leuk als ze zien hoe makkelijk het is

Saskia Hamminga, SeniorWeb

,,Wow, hoe doe je dat?”, hoort Saskia Hamminga van SeniorWeb, de vereniging die ouderen helpt digitaal vaardig te worden. Vaak hebben ouderen wel een tablet maar weten ze niet hoe het werkt. Ze kunnen vaak wel WhatsAppen en ontdekken nu dat ze daar ook beeld bij kunnen krijgen.

SeniorWeb heeft sinds kort een 0800 nummer in gebruik waar iedere ochtend van 09.00 tot 12.00 uur ook niet-leden informatie en uitleg kunnen krijgen over beeldbellen. Op de site Seniorweb staan ook instructiefilmpjes. Hamminga: ,,We proberen het zo makkelijk mogelijk uit te leggen. Ze vinden het wel meteen leuk als ze zien hoe makkelijk het is. Vervolgens laten ze met hun telefoon de tuin zien aan de kleinkinderen. Dus het is een kwestie van gewoon doen en uitproberen’’, tipt ze.

Verrijking

Quote

Het is een kwestie van gewoon doen en uitprobe­ren

Saskia Hamminga, Seniorweb

,,Het is absoluut een verrijking en we gaan er ook mee door als dit achter de rug is’’, zeggen ze bij Martha Flora Gouda een particulier verpleeghuis voor demente ouderen. Ook bij GGZ-instelling Rivierduinen Gouda hebben ze in één dag een pagina op intranet gezet met instructies voor cliënten en behandelaars.

Klinisch psycholoog Koert Velders van Rivierduinen verwacht dat ze over ander halve week alles doen met beeldbellen. De ervaringen zijn goed. Sommige therapieën werken volgens hem beter omdat de client in zijn eigen ruimte zit en daardoor meer emoties durft te tonen. ,, Zo moest iemand de kat even binnenlaten. Later sprong de kat ook nog op schoot. Je krijgt meer inzicht in iemands thuissituatie. Ook bedacht een collega dat hij natuurlijk geen gesprek kan beginnen op zolder met wasrekken op de achtergrond.’’

Bert Van de Voort uit Alphen heeft zijn 85-jarige moeder zover gekregen. ,,Mijn telefoon kan dat niet’’, was het eerste commentaar, maar nadat ik een screenshot had geappt en ze wist hoe dat videocameraatje eruit zag, lukte het. Nu belt ze met video WhatsApp met haar kleinkinderen en familie in Canada en haar zussen in Noord-Holland. Ze heeft er zoveel plezier in en vindt het geweldig. Er gaat echt een wereld voor haar open.’’

,,Ze durven het wel, maar weten vaak niet hoe het werkt’’, bevestigt Joris Arts manager van DiSofa, een online ggz-instelling.  Wil ik gezien worden en welke achtergrond gebruik ik, hoe pak ik het aan, het zijn vragen die aanbod komen.  

Een paar tips:

1) Het vraagt enige flexibiliteit en creativiteit. Raak niet in paniek als het technisch misgaat.
2) Soms zit er iets vertraging in de lijn. Houd hier rekening mee als je praat. Zo voorkom je dat je door een iemand heen gaat praten.
3) Als tijdens het videobellen het beeld of het geluid teveel hapert, kun je er voor kiezen in het geluid van je computer uit te zetten en de telefoon te gebruiken. Je kunt het beeld van je computer dan wel laten doorlopen.
4) Zorg voor een rustige omgeving en achtergrond. Vertel gezinsleden, want bijna iedereen werkt nu thuis, dat ze niet binnen mogen komen. Zorg ook dat de camera niet beweegt.
5) Zorg dat je laptop met stroom verbonden is. Dat die niet in de energiezuinige modus gaat. Dit komt de kwaliteit van het beeld ten goede.
6) Kijk eens op findmyapps voor online handleidingen of naar de site Seniorweb
7) Of bel SeniorWeb 0800-0506 iedere ochtend van 9 - 12 uur voor informatie en uitleg over beeldbellen

In samenwerking met indebuurt Gouda