Diner in wit rondom het Goudse stadhuis

UPDATESlecht weer gooide in eerdere jaren roet in het eten, maar zaterdagavond was Gouda wél het toneel van Diner en Blanc. Ruim 1000 in het wit geklede mensen, afkomstig uit het hele land, dineerden op de Markt

Dat het Gouda zou worden, wisten ze ’s morgens nog niet. De plek bleef zelfs tot het laatst geheim. Vanaf verzamelplaatsen kwamen de deelnemers met bussen naar Gouda. Het eten namen ze zelf mee, inclusief bistrostoeltjes, een tafeltje, wijn en Champagne.

Nadat iedereen zijn tafel had opgesteld en de maaltijd op tafel stond, werd het feest geopend door middel van het zwaaien met witte servetten en een hoornsignaal. Na het diner worden door alle ‘picknickeurs’ sterretjes opgestoken om samen met een toepasselijk lied de zomer te vieren.

Familietraditie

Diner en Blanc ontstond in 1986 in Parijs vanuit een familietraditie uit Tahiti: in het wit gekleed, met familieleden en vrienden een culinaire avond doorbrengen op een geheime en openbare locatie in de buitenlucht. Eerdere diners hadden plaats in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Amersfoort en Delft.

Niet iedereen kan zomaar deelnemen. Mensen worden persoonlijk uitgenodigd via het ‘netwerk’. Dat netwerk bestaat eigenlijk niet en er is geen ‘eigenaar’ of organisatie. Het gebeurt gewoon. De kunst is er bij te zijn. Wie dat eenmaal is gelukt, maakt meestal een jaarlijkse gewoonte van de bereiding van een culinaire en toch draagbare maaltijd inclusief goede wijnen of champagne. En natuurlijk van het vinden van een nóg wittere uitdossing.

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD

Volledig scherm
Afterparty Diner en Blanc op de Markt © AD Groene Hart

In samenwerking met indebuurt Gouda