Volledig scherm
© Pim Mul

Discussie over vuurwerk in Goudse gemeenteraad

Gouda krijgt de komende jaarwisseling tot 15 vuurwerkvrije zones. De Goudse gemeenteraad lijkt in meerderheid het voorstel van b en w hiervoor te steunen.

Voor veel Goudse partijen is het ideaalbeeld een vuurwerkvrije stad, met hooguit enkele gedoogzones of één centraal groot vuurwerk. Over hoe daar te komen lopen de meningen ver uiteen, waardoor er voorlopig alleen een meerderheid is voor het zetten van kleine stappen.

Plezier

Er zijn ook partijen (D66, CDA) die juist benadrukken dat veel mensen plezier beleven aan het vuurwerk. ,,Je mag maar een dag per jaar vuurwerk afsteken, laat dat feestje blijven’’, zegt fractievoorzitter Huibert van Rossum (CDA).

Die stap die raad en college willen zetten is dat buurtbewoners die genoeg steun in hun wijk vinden, een aanvraag voor een vuurwerkvrije zone kunnen doen. De eerste vijftien initiatiefnemers kunnen borden en posters aanvragen om op te hangen in hun straat of buurt. Buurtbewoners moeten vervolgens elkaar aanspreken als er toch vuurwerk wordt afgestoken.

Afschaffen

Ook politie en Stadstoezicht spreken mensen aan, maar kunnen tijdens de uren dat het afsteken van vuurwerk is toegestaan niet verbaliseren. Theo Krins (CU). ,,We hopen dat dit een eerste stap is naar het afschaffen van consumentenvuurwerk.’’ De Partij voor de Dieren vond bij enkele partijen steun voor het idee om het systeem om te draaien. Fractievoorzitter Corina Kerkmans wil juist mensen die vuurwerk willen afsteken een aanvraag laten indienen. ,,In plaats dat mensen die last hebben zo veel moeite moeten doen, moet je juist mensen die willen afsteken vragen om een inspanning. Vuurwerk is zijn onschuld voorbij. Ik snap dat mensen het mooi vinden, maar je moet even voorbij het mooie kijken. Het zorgt voor veel vervuiling.’’

Meer steun (waarschijnlijk een meerderheid) kreeg Kerkmans voor het idee alle groengebieden tot vuurwerkvrije zone te bestempelen. De afgelopen jaarwisseling had Gouda al vuurwerkvrije zone’s bij Ruiterclub Bloemendaal en Dierenopvangcentrum Gouda.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Gouda