Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Dit is de smerigste gemeente van het Groene Hart

Gouda is de stad met de hoogste broeikasgasuitstoot van het Groene Hart. Met 12,5 kg per vierkante meter steekt de kaasstad met kop en schouders boven de andere elf gemeenten van de regio uit.

Het is zelfs bijna twee maal zoveel als de nummer twee, drie en vier in de ranglijst, Waddinxveen (6,8 kg), Zuidplas (5,8) en Woerden (5,2). Nieuwkoop is het schoonst met 2,1 kg uitstoot per vierkante meter. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe emissiecijfers die door RIVM/Emissieregistratie zijn vastgesteld.

Positief punt aan de cijfers, aldus het CBS, is dat de uitstoot al een aantal jaren daalt. Dat moet ook. In 2018 was de Nederlandse economie bijna 80 procent groter dan in 1990. De bevolking nam met 15 procent toe. Om de afspraken in het Klimaatakkoord te halen, is in 2030 een reductie nodig van 49 procent ten opzicht van 1990.

Verschillen

Wel zijn er verschillen binnen de cijfers. Bij verwarming (stoken van aardgas) en landbouw was landelijk sprake van een afname, terwijl de uitstoot door verkeer en vervoer juist toenam.

Gouda mag dan de meest vervuilende gemeente van het Groene Hart zijn, ten opzichte van veel gemeenten elders in het land valt het nog reuze mee. De uitstoot van broeikasgassen is gemiddeld vijf kg per vierkante meter. In Velsen, waar Tata Steel en een elektriciteitscentrale zijn gevestigd, is de uitstoot 42 keer groter dan het landelijk gemiddelde. En de broeikasgasuitstoot in Rotterdam, met zijn raffinaderijen, chemische industrie en elektriciteitscentrales op en nabij de Maasvlakte, is twintig keer groter dan het landelijk gemiddelde.

Bekijk op onderstaand kaartje de cijfers per gemeente:

In samenwerking met indebuurt Gouda