Volledig scherm
Rhodé kwam om het leven na de aanrijding. © Josh Walet

Dodelijke aanrijding Rhodé (14): geen straf voor buschauffeur ondanks inschattingsfout

Het gerechtshof in Den Haag vindt bewezen dat een 59-jarige bestuurster van een Arriva-bus een inschattingsfout maakte toen ze in april vorig jaar de 14-jarige Rhodé Zondag op de Thorbeckelaan in Gouda inhaalde en raakte. De chauffeur krijgt echter geen straf van het hof voor de aanrijding, waarbij Rhodé kwam te overlijden.

Op 16 april 2018 haalde de buschauffeur twee fietsende scholieren in op een krap stuk van de Thorbeckelaan. De spiegel van haar bus raakte het stuur van de fiets van Rhodé. Ze kwam ten val, onder het rechterachterwiel van de bus, en overleed ter plekke.

Begin dit jaar veroordeelde de rechtbank de buschauffeur tot een geldboete van 500 euro, omdat ze een inschattingsfout had gemaakt. Die boete hoeft zij van het hof niet te betalen. Het vonnis viel milder uit dan de strafeis van het Openbaar Ministerie (OM), dat een werkstraf van 240 uur wilde. Het OM vond dat de buschauffeur onvoorzichtig was geweest en dus schuld had aan het ongeluk.

Onvoorzichtig

Ontevreden over de uitspraak van de rechtbank stapte het OM voor hoger beroep naar het gerechtshof. Daar eiste de aanklager twee weken geleden opnieuw 240 uur werkstraf tegen de chauffeuse. Het gerechtshof vindt nu, net als de rechtbank, dat de vrouw alleen een inschattingsfout heeft gemaakt.

Volgens het hof is er geen bewijs dat de vrouw onvoorzichtig was. Wel heeft ze gevaar op de weg veroorzaakt. Voor deze overtreding krijgt ze geen straf. Volgens het hof heeft de aanrijding nu al grote gevolgen voor de Arriva-chauffeur. ,,Zij zal de rest van haar leven verder moeten met de wetenschap dat door haar inschattingsfout een meisje van veertien om het leven is gekomen”, meent het hof. Bovendien zou een straf het leed van de nabestaanden nooit kunnen wegnemen.

Daarnaast denkt het hof dat door de aanrijding de chauffeur haar rijgedrag al heeft aangepast. Dat hoeft haar niet met een straf te worden ingeprent. Tijdens de zitting bij het hof twee weken geleden, ontkende de bestuurster zelf dat ze een inschattingsfout had gemaakt. Wel meende ze dat de aanrijding ‘nooit had mogen gebeuren’.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda