Volledig scherm
PREMIUM
Michel Fransen (28) en Leandra Wijfje (23) uit Gouda hebben een dagje vrij. Ze hadden zin in een frietje, hadden veel goede dingen over Bram's patat gehoord en wilden dat zelf ook eens proeven. © Sandra Zeilstra

Driedubbele hamburger, kipkluifjes en dikke friet snacken op Goudse Poort: ‘Aanbod loopt uit de hand’

Een driedubbele hamburger van McDonald’s, dikke friet van Bram’s en gefrituurde kipkluifjes van KFC: Gouwenaars kunnen naar hartenlust snaaien op de Goudse Poort. De opmars van horeca aan de rand van een stad lijkt niet te stuiten: even snel wat eten, letterlijk ‘tussen de bedrijven door’ is ook in Gouda onverminderd populair. Maar dat is eigenlijk niet de bedoeling.

Dat zegt retaildeskundige Reinder Koornstra uit Alphen. ,,De concentratie van horecabedrijven op de Goudse Poort is uit de hand gelopen", zegt hij. ,,Er moet paal en perk aan worden gesteld. Horeca hoort er niet thuis. Die locatie was ooit bedoeld voor retail. Voor grote bedrijven als Ikea en de Vrijbuiter. Maar door dure vierkante meters trekken dat soort bedrijven weg. Alles draait om marges: in de retail gaat dat om centen, maar in de horeca om dubbeltjes. Deze ondernemers kunnen makkelijker hoge huren betalen.” 

In samenwerking met indebuurt Gouda