Volledig scherm
In Gouda wordt 20 december voor de eerste keer een Santa Run gehouden, waarbij ook wordt geschaatst om een plek in het World Guinness Book of Records. © Archieffoto Sandra Zeilstra

Duizend schaatsende kerstmannen
op ijsbaan in Gouda voor plek in recordboek

In Gouda gaan vrijdag 20 december zo veel mogelijk kerstmannen, kerstvrouwen en kerstkinderen op de ijsbaan rond het stadhuis schaatsen om een stevig record neer te zetten in het World Guinness Book of Records.

De actie maakt deel uit van de eerste Santa Run van Gouda, die op die dag in de binnenstad wordt gehouden. De organisatie daarvan is in handen van de Rotary in deze stad en Junior Chamber International. Volgens woordvoerder Bart Jansen van de Rotary wordt gemikt op duizend deelnemers, die voor zover ze kunnen schaatsen wat hem betreft ook allemaal de ijzers onderbinden.

,,Het record ‘Meeste schaatsende kerstmannen/kerstvrouwen/kerstkinderen‘ bestaat nu nog niet. We hebben contact gehad met de organisatie achter het recordboek en zij vinden het een leuke nieuwe categorie. Het record wordt dan ook zeker geaccepteerd als we aan alle regels voldoen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het inschakelen van een notaris, die erop toeziet dat alles eerlijk verloopt.”

Overtreffen

Volgens Jansen wordt geprobeerd meteen een goed record neer te zetten. ,,We willen de titel niet volgend jaar al kwijt raken. Het moet echt moeilijk worden om ons te overtreffen.”

De Santa Run is een tocht lopend of rennend door de Goudse binnenstad. Alle deelnemers dragen kerstkleding. Het doel is zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de gehandicaptensport in Gouda. Er hebben zich tot nu toe enkele honderden belangstellenden aangemeld, maar Bart Jansen verwacht de komende weken nog veel meer geïnteresseerden. Kerstpakken kosten 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen. Iedereen die meeloopt krijgt een herinneringsmedaille.

De ijsbaan rond het Goudse stadhuis ligt er van 18 december tot en met 12 januari. Het is de derde keer dat de baan helemaal om het monument op de Markt gaat.

In samenwerking met indebuurt Gouda