Volledig scherm
inbrekerswerktuig (archiefbeeld) © stockfoto

Dwangsom van 2500 euro moet dief afschrikken

Iemand die overdag of in de nachtelijke uren op straat in Gouda valse sleutels of andere inbrekerswerktuigen voor handen heeft en daarmee wordt betrapt, moet de volgende keer aan het Goudse college van b en w 2500 euro betalen. Waddinxveen kent deze maatregel al langer.

Het idee van de bestuurlijke maatregel - niet een boete - is dat de naam van een persoon die door de politie wordt betrapt met inbrekersgereedschap naar de gemeente gaat. Die legt vervolgens op haar beurt de dwangsom op als, na afstemming met de politie, voldoende bewijs is voor de overtreding.

Betalen moet als iemand nog een keer de fout in gaat. Of een inbrekerswerktuig als een schroevendraaier ook daadwerkelijk als zodanig wordt gezien, hangt af van de context waarin een agent deze aantreft: dus van de andere voorwerpen die in de kofferbak liggen, het tijdstip, de omgeving en het eventuele strafblad en de verklaring van de verdachte.

Toename

Quote

Iemand die niet de intentie heeft om in te breken, heeft weinig te vrezen

Michiel van Emmerik

Waddinxveen heeft dit dwangmiddel al sinds begin maart, als reactie op de volgens het college 'explosieve toename' van het aantal woninginbraken in de zomer van vorig jaar. Onder meer door de maatregel daalde het aantal woninginbraken volgens een gemeentewoordvoerder daar 'fors'. De algemene plaatselijke verordening (apv) van Gouda benoemt tot inbrekerswerktuig in ieder geval lopers, valse sleutels en touwladders, maar ook alle andere voorwerpen die iemand kan gebruiken om ergens op een verboden manier binnen te komen of om in te breken en spullen te stelen.

Toch is de term inbrekersgereedschap vrij algemeen, stelt hoofddocent staats- en bestuursrecht aan de universiteit van Leiden Michiel van Emmerik. ,,In een standaard apv staat dat het verbod niet van toepassing is als gereedschappen of voorwerpen niet zijn bestemd om in te breken. Dat heeft een zekere vaagheid in zich." Volgens een Goudse gemeentewoordvoerder is het aan de politie om te in te schatten welke situatie verdacht is. ,,Iemand die niet de intentie heeft om in te breken, heeft weinig te vrezen."

Maatregel

De periode waarin een geregistreerde Gouwenaar bij een volgende overtreding moet betalen, is vijf jaar. Tussen juli en augustus is de maatregel drie keer toegepast. Waddinxveen liet aan net zoveel personen weten dat zij een rekening van zeker 2.500 euro riskeren. Dat bedrag kan oplopen tot 10.000 euro.

Het college van b en w is verantwoordelijk voor het innen van de dwangsom. Die staat los van mogelijke strafrechtelijke vervolging. De bekeuring (de weg via het strafrecht) daarvoor is 140 euro, maar daar zou onvoldoende preventieve werking vanuit gaan. Gouda hoopt dat de bestuurlijke maatregel een extra middel is om te kunnen ingrijpen in verdachte situaties. ,,De boodschap is: we houden je in de gaten", zegt wethouder Hilde Niezen.

De bestuurlijke maatregel zal rondtrekkende inbrekers niet tegenwerken. Van Emmerik: ,,Een gemeente kan alleen regelgeving uitvaardigen voor het eigen grondgebied. Dus ik vraag mij af of de maatregel ook als zodanig effectief is

In samenwerking met indebuurt Gouda