Een elektrische fiets.
Volledig scherm
Een elektrische fiets. © ANP

E-bike het meest nuttig voor inwoners Berkenwoude

In het Groene Hart profiteren vooral inwoners van Berkenwoude van de aanschaf van een e-bike. Dit heeft het bureau Goudappel-Coffeng berekend.

De mobiliteitsadviseurs keken naar hoe veel meer mensen er bereikbaar zijn vanuit een woonplaats als de gemiddelde fietsafstand, (volgens hen 7,5 km), wordt vergroot naar 15 kilometer. Een afstand die met een e-bike makkelijk te doen is. Ze gaven vervolgens alle plaatsen in Nederland een e-bikefactor mee.

In Het Groene Hart scoort Berkenwoude met 14,1 het hoogst, gevolgd door Oudewater (12,2), Montfoort (10,8) en Nieuwkoop (9.0). De 1000 inwoners van Berkenwoude kunnen met 7,5 kilometer 31.000 andere inwoners van het Groene Hart bereiken, maar met de e-bike en 15 kilometer 403.000.

Grote steden scoren juist minder goed omdat mensen daarvandaan vooral kleine plaatsen kunnen bereiken. Zo komt Gouda niet verder dan 2,5, scoort Alphen een 3,8 en Woerden een 4,1.

Fietsinfrastructuur

,,We hopen zo aan gemeenten en provincie duidelijk te maken dat het ook in de kleine plaatsen loont om aandacht te besteden aan een goede fietsinfrastructuur.  Soms kun je echter ook met een gewone fiets uit de voeten, soms zijn grotere plaatsen zo ver weg dat de E-bike ook weinig helpt. De index helpt bij de beoordeling,’’ zegt Rico Andriesse van Goudappel-Coffeng.

  1. Nieuw hoofdstuk in affaire ‘Loetje’: bewoners zamelen geld in om bouw ‘te groot’ restaurant te verhinderen
    PREMIUM

    Nieuw hoofdstuk in affaire ‘Loetje’: bewoners zamelen geld in om bouw ‘te groot’ restaurant te verhinde­ren

    En masse aan de biefstuk met uitzicht op plas Elfhoeven, op de locatie ‘Loetje’? Vergeet het maar, als het aan de tegenstanders ligt van een volgens hen te groot restaurant. Eerder kregen zij het al via de rechter voor elkaar dat de bouw in Reeuwijk is stilgelegd. Nu hebben zij ‘een stevig bedrag’ ingezameld om alles in het werk te stellen om het plan in zijn huidige vorm van tafel te krijgen.

In samenwerking met indebuurt Gouda