De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft 49 katten en 5 stinkdieren aangetroffen in een zwaar vervuilde woning in Nieuwkoop. De ontdekking werd vrijdag 28 februari gedaan naar aanleiding van een melding over een verwaarloosd hondje. Dit meldt de Dierenbescherming.
Volledig scherm
PREMIUM
De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft 49 katten en 5 stinkdieren aangetroffen in een zwaar vervuilde woning in Nieuwkoop. De ontdekking werd vrijdag 28 februari gedaan naar aanleiding van een melding over een verwaarloosd hondje. Dit meldt de Dierenbescherming. © De Dierenbescherming

Een huis vol troep verhult een wereld vol leed: ‘Schrijnend dat hier zo weinig aandacht voor is’

Een huis dat zó is volgestouwd met spullen dat koken, douchen, slapen en bezoek ontvangen niet meer mogelijk is: verzamelwoede of hoarding komt veel voor. Vaak na een ingrijpende levensgebeurtenis. Hoe dat komt? Personal organizer Nanda Herrijgers: ,,Mensen kunnen wegvallen. Dit in tegenstelling tot spullen: daar kun je wel de controle over houden.” 

Ooit werden er loempia’s gebakken en Aziatische gerechten met kroepoek en sambal uitgeserveerd. Maar ineens bleven de deuren van Chinees-Indisch restaurant Golden House aan de Goudse Walvisstraat potdicht. Eind januari bleek waarom: het lag vol met papier, karton en afgedankte spullen. 

  1. Wil (71) werkt als vrijwilliger in de Kaaswaag: ‘Hoe graag ik ook wil, je moet voorzichtig zijn’
    PREMIUM
    Vrijwilligers op leeftijd

    Wil (71) werkt als vrijwilli­ger in de Kaaswaag: ‘Hoe graag ik ook wil, je moet voorzich­tig zijn’

    De helft van alle Nederlanders doet op een of andere manier vrijwilligerswerk. Van gastvrouw bij de schouwburg, tot koffiedame in het verzorgingshuis, materiaalman bij de club of toezichthouder bij het zwembad. Vanwege corona slaat bij veel ouderen de twijfel toe. Wel of niet aan de slag? Wil Prins (71) weet nog niet of ze zich op 1 juli weer achter de toonbank van De Waag in Gouda meldt. ,,Ik wil op mijn gezondheid letten, maar ik mis de mensen ook.’’

In samenwerking met indebuurt Gouda