Volledig scherm
CDA-raadslid Yannick Six maakt zich zorgen over eenzame ouderen in Oudewater. © AD

Eenzame ouderen samen in woning in Oudewater

Een gezamenlijke woning voor alleenstaande ouderen in Oudewater moet het gevaar van vereenzaming tegengaan. Het CDA pleit voor een 'Thuishuis' voor deze senioren. Binnenkort praat de gemeenteraad over dit initiatiefvoorstel.

Onderzoek heeft geleerd dat een derde van de senioren van 70 jaar of ouder in Oudewater eenzaam is; een deel zelfs ernstig eenzaam. Oudewater telt 500 eenzame ouderen. ,,Een zorgwekkend cijfer'', aldus de christendemocraten.

Alleen

,,Als ouderen alleen komen te staan, bijvoorbeeld omdat hun partner wegvalt en er ook in de vrienden- en kennissenkring mensen komen te overlijden, komt het nogal eens voor dat zij vereenzamen'', zegt CDA-raadslid Yannick Six.

Het project bestaat uit twee delen. Naast het stimuleren van ouderen om deel te nemen aan activiteiten, gaat het om een woonvorm. Dit thuishuis is bedoeld voor vijf tot zeven alleenstaanden. Er is één voordeur, maar iedereen heeft een eigen woonkamer, slaapkamer en badkamer. Ze delen een gemeenschappelijke ruimte, de keuken, hobbyruimte, logeerkamer en bijvoorbeeld tuin of terras.

Kwaliteit

Het mes snijdt aan twee kanten, aldus het CDA. Het komt de kwaliteit van leven ten goede bij de deelnemers en er is een groter gevoel van veiligheid en geborgenheid. En het is ook goed voor de doorstroming op de Oudewaterse woningmarkt.

Of een thuishuis in Oudewater mogelijk is, moet blijken uit een onderzoek waarvoor b en w met geld (16.000 euro) over de brug moeten komen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Gouda