Volledig scherm
De nieuwe poster voor Strips op de Markt, met een hoofdrol voor Elsje. © tekening Gerben Balkema

Elsje ster van stripfestival na afhaken van Sjors en Sjimmie

Eigenlijk hadden de belhamels Sjoers en Sjimmie de deze week voltooide poster voor Strips Op de Markt moeten sieren. Maar na een verbod van de uitgever is door de organisatie en door tekenaar Gerben Valkema hard gewerkt aan een passend alternatief.

De eigenzinnige, vrolijke en soms egoïstische Elsje is nu de leading star van het festival dat op zondag 1 mei op en rond de Goudse Markt wordt gehouden.

Quote

Ik vind het vervelend voor Robert van der Kroft, de tekenaar van Sjors en Sjimmie, dat zij nu de helden niet zijn. Aan de andere kant vind ik het een eer dat Elsje nu groot in de belangstel­ling staat.

Tekenaar Elsje

Dubbel gevoel bij tekenaar
,,Het voelt een beetje dubbel'', zegt Haarlemmer Valkema (35). ,,Ik vind het vervelend voor Robert van der Kroft, de tekenaar van Sjors en Sjimmie, dat zij nu de helden niet zijn. Ik vind het onbegrijpelijk dat Sanoma het verboden heeft. Hoe dom kun je zijn, want het was de manier om het merk Sjors en Sjimmie in de kijker te houden. Aan de andere kant vind ik het een eer dat Elsje nu groot in de belangstelling staat. Het is ook logisch, want zowel Strips op de Markt, als Elsje bestaat dit jaar 10 jaar.'' Sanoma stelt geen blad te hebben om de strip in te plaatsen, maar wil ook de rechten niet afgeven.

Waardige vervanger
Organisator Marco Luk vindt Elsje een waardige vervanger. ,,We hebben een goed gevoel over het enthousiasme waarmee Gerben bezig is. Er komt een speciale uitgave van Elsje uit en er komt stripbier met Elsje erop.''

De Ford Mustang die op de poster te zien is, zal over twee maanden op de Goudse Markt aanwezig zijn. De bedenkers van Elsje (behalve tekenaar Valkema ook schrijver Eric Hercules) komen er mee de Markt oprijden.

Quote

En dit jaar komen er meer tekenaars dan ooit. We gaan nu al richting de 25.

Organisator Marco Luk

Net als andere jaren zijn er op 1 mei in Gouda zo'n 70 tot 80 kramen. Luk: ,,En dit jaar komen er meer tekenaars dan ooit. We gaan nu al richting de 25. Die kun je vinden in de Burgerhal onder het stadhuis en in de Franse zaal boven De Zalm.''

De tekenaars leveren ook allemaal een unieke tekening in die speciaal voor het jubileum wordt gemaakt.

In samenwerking met indebuurt Gouda