Volledig scherm
Deze Cyperse kat is een vaak geziene gast bij het entree van de Goudse Schouwburg. © Sandra Zeilstra

‘Enorme vrijdoos Teiger’ is hulpportier bij Goudse Schouwburg

Een eersteklas ‘vrijdoos’ is sinds het begin van het jubileumjaar in september een vaak geziene gast bij de entree van de Goudse Schouwburg. Deze Cyperse kat komt en gaat wanneer hij wilt, en begroet iedere gast afzonderlijk.

Bijna elke dag zit hij bij de ingang. Waarschijnlijk omdat hij veel aandacht krijgt van de bezoekers. Niet zo gek dus dat hij volgens Anya Tuit van de Goudse Schouwburg ‘in dienst is’ als hulpportier. De eregast sluipt niet naar binnen - dat mag hij niet-, maar blijft braaf voor de ingang zitten. Als er een uitvoering is, komt de kat om 19.00 aangetrippeld. Wanneer de voorstelling begint, is hij gevlogen. 

Wie zijn baasje is en waar hij precies woont, de medewerkers hebben geen idee. Rob en Joke van Wetering wel. Teigetje - want zo heet hij - is namelijk hun viereneenhalf jaar oude kat, die officieel op de Jan van der Heijdenstraat woont. ,,Als we de hond uitlaten, lopen we even langs de schouwburg want we weten dat meneer dan alweer op de loper zit.”

Rode loper

Tuit: ,,In september was het 25 jaar geleden dat we de deuren openden van ons huidige pand. Toen hadden we een voorstelling met licht, acrobatiek, een spreekstalmeester voor de deur, en een rode loper. Daar kwam hij bij zitten. Sindsdien is hij niet meer weggegaan.”

Quote

Gasten vragen soms of hij het niet koud heeft, en of we hem geen dekentje moeten geven

Medewerker Anya Tuit van de Goudse Schouwburg

Ook de gasten vinden het volgens Tuit prachtig dat zij worden ontvangen door een portier die zich gretig laat aanhalen. ,,Zij vragen soms of hij het koud heeft, en of we hem een dekentje moeten geven. Misschien krijgt hij een eigen, kleine portiersloge.”

Een aai over zijn bol vindt de kat van dienst prima, maar kom niet in de buurt van zijn korte staartje. Het dier mist een stuk van zijn staart, nadat hij twee jaar geleden werd aangereden op de Noothoven van Goorstraat. Daar had hij het erg moeilijk mee, weten zijn baasjes. ,,De dierenarts zei dat het misschien beter was hem te laten inslapen. Teigetje was lang schuw. Nu gaat het veel beter.”

Tuit: ,,Soms krijgen we de vraag of hij ermee tussen de draaideur is gekomen. Hopelijk zit hij er nog als in april De gelaarsde Kat wordt opgevoerd.”

In samenwerking met indebuurt Gouda