Volledig scherm
André Kuipers wordt als een held ontvangen © Sandra Zeilstra

Enthousiast onthaal astronaut André Kuipers in Gouda

Een grote groep joelende basisschoolleerlingen heeft les gehad van astronaut André Kuipers. Tijdens een 'collegetour' voor 290 leerlingen van alle groepen 7 in Gouda vertelt Kuipers in de aula van het ID College over zijn belevenissen in de ruimte.

Quote

Je moet water met je handen versprei­den en zorgen dat het niet in je neus, je ogen terecht komt

Astronaut André Kuipers

De leerlingen mochten ook zelf vragen stellen. Zij bleken vooral nieuwsgierig naar het dagelijks leven van de populair ruimtereiziger in het ruimteschip. Kon u zich wel douche?, vraagt een leerling. ,,Nee, ik heb mij negen maanden niet gedoucht'', zegt Kuipers laconiek. Ieuw, klinkt het massaal in de aula. ,,Ik kon mij dagelijks wassen met vochtige doeken. Het water blijft als een bolletje op m'n hoofd staan. Je moet het water dus met je handen verspreiden en zorgen dat het niet in je neus, je ogen terecht komt of weg vliegt.''

Techniekpact
De astronaut was op bezoek in het kader van het Techniekpact. Dat is een afspraak dat alle basisscholen in 2020 wetenschap en technologie aanbieden aan hun leerlingen. Om scholen hiervoor enthousiast te maken doet Kuipers als ambassadeur van het Techniekpact zoveel mogelijk scholen aan in Nederland. De opzet is Collegetour-achtig. Techniekpunt Gouda  werkt samen met Techniekpact en heeft het bezoek aan het ID College geregeld. Na het vragenuurtje voor de basisschoolleerlingen, hebben de leerlingen van het ID College de gelegenheid gekregen om mee te doen aan workshops.

In samenwerking met indebuurt Gouda