Volledig scherm
Fabian van Niekerk van GZC DONK aan de bal in de derby tegen AZC Alphen. © Orange Pictures

Fabian van Niekerk (19) grijpt kans bij GZC DONK

WaterpoloFabian van Niekerk is dit seizoen definitief doorgebroken bij de waterpolomannen van Widex/GZC DONK in Gouda. De midachter is pas 19 jaar, maar houdt zich tot nu toe knap staande bij de huidige nummer 3 in de eredivisie. ,,Vergeleken met de rest ben ik nog een jonkie."

Een jaar geleden speelde Fabian van Niekerk zijn wedstrijden met het tweede team van Widex/GZC DONK. Dit seizoen krijgt de jongeling echter de kans in de hoofdmacht van de Gouwenaars. Tot verrassing van de midachter zelf. ,,Ik krijg veel vertrouwen van coaches Zeno Reuten en Ingrid Veenhuis", zegt Van Niekerk. ,,Ik kan lekker mijn gang gaan en leer veel van de oudere spelers. In het begin van het seizoen was ik nog verrast als ik te horen kreeg dat ik in de basis begon. Inmiddels heb ik dat gevoel niet meer."

De Schoonhovenaar, opgegroeid in Gouda en nu woonachtig in Reeuwijk, is een van de langere spelers van GZC DONK, maar heeft soms moeite met 'beren' van midvoors bij tegenstanders. Dat was onlangs ook te zien in de met 8-9 verloren derby van GZC DONK tegen AZC Alphen. 

Quote

Ik ga voor een maatschap­pe­lij­ke carrière en dan moet je ook dingen opofferen

Van Niekerk had moeite om Serviër Dejan Indjic in toom te houden. ,,Het lukte me niet om telkens dertig seconden te pressen. Op een gegeven moment kozen we ervoor om in de zone te spelen en kreeg ik meer hulp van mijn teamgenoten. Dat pakte beter uit. We gaven het weg door een aantal kleine fouten. We speelden beter dan in de vorige wedstrijd tegen AZC. Toen waren we kansloos.”

,,Zeno vind dat ik met meer vertrouwen moet spelen", vervolgt Van Niekerk. ,,Af en toe ben ik nog een beetje aan het twijfelen. Dat moet uit mijn spel. Vooral tegen de internationals van AZC is er een krachtverschil. Ik probeer dat te compenseren met mijn snelheid. Vaak zijn die grote gasten lomp en sloom. Tijdens de trainingen met midvoors Cas Westerwoudt en Tony van der Velden leer ik veel. Dat vind ik twee van de beste midvoors in de eredivisie."

Op 10 maart treffen GZC DONK en AZC elkaar in de finale van de KNZB-beker. Bekerwinst is één van de doelen van de Gouwenaars. ,,We gaan voor de beker én het kampioenschap. In het begin van het seizoen hebben we UZSC uitgeschakeld in de beker, dus ik denk dat kampioen worden zeker mogelijk is. Ook van AZC kunnen we winnen als we onze afspraken blijven nakomen tijdens de wedstrijden. Alles moet dan wel op zijn plek vallen."

Jonkie

De komende jaren hoopt Van Niekerk uit te groeien tot een bepalende speler in Gouda. ,,Vergeleken met de rest ben ik nog een jonkie. Ik moet geduldig blijven en hard blijven werken tijdens de trainingen", aldus Van Niekerk.

De eerstejaarsstudent vastgoed en makelaardij aan de Hogeschool Rotterdam heeft niet zozeer de ambitie om in de toekomst de stap naar het buitenland te zetten. Ook stopte hij twee jaar geleden vanwege zijn opleiding bij Jong Oranje. ,,Ik wil eerst mijn studie afronden. Dat vind ik belangrijker", geeft Van Niekerk aan. ,,Nu is het goed te combineren met het waterpolo. Ik heb realistisch gekeken naar waterpoloën in Nederland en de combinatie met je maatschappelijke carrière. Ik ga voor een maatschappelijke carrière en dan moet je ook dingen opofferen. Zonder studie kom je later niet snel aan een goede baan. Mocht er na het afronden van mijn studie een buitenlandse club interesse tonen, ga ik daar dan pas over nadenken. De komende jaren zit ik goed bij GZC DONK."

Moeder

Sinds de E-jeugd is Van Niekerk aan de Gouwenaars verbonden. Voordat hij het waterpolo ontdekte, probeerde hij voetbal bij Schoonhoven en wedstrijdzwemmen. ,,Mijn moeder was vroeger keepster bij lagere teams van GZC in Gouda, nog voor de fusie. Zij stelde voor dat ik wedstrijdzwemmen probeerde, maar al snel maakte ik de keuze om te waterpoloën. Daar heb ik geen spijt van gekregen."

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Gouda